Prometna akcija "brzina, pojas,mobitel"

Slika PU_I/vijesti/2010/brzinaw.jpg

Foto: PU istarska 

Analizom grešaka kod prometnih nesreća u 2010. godini utvrđeno je da se 89 prometnih nerseća  dogodilo zbog nepropisne ili neprilagođene brzine kretanja vozila, što čini udio od 38% u ukupnom broju grešaka vozača kod prometnih nesreća.

Isto tako zabrinjava činjenica da se poradi neprilagođene brzine, uporabe mobitela za vrijeme vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane svih sudionika u vozilu (vozača, suvozača, putnika na stražnjem sjedalu) dolazi do znatnog stradavanja osoba u prometnim nesrećama s poginulim i ozlijeđenim osobama.
 
Slijedom iznijetog dominantan problem sa stanovišta sigurnosti cestovnog prometa i nadalje predstavljaju prometne nesreće i njihove posljedice u kojima je greška vozača „BRZINA“, uporaba MOBITELA i „pasivna sigurnost“.
           

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, PU istarska u suradnji sa MUP-om R. Slovenije provesti će istovremenu prometnu akciju pod nazivom „Brzina, pojas, mobitel“, dana 17. veljače 2010. godine (srijeda), u vremenu od 10,00 do 17,00 sati.

Tijekom provedbe akcije, pored nadzora brzine kretanja vozila, sankcionirati će se uporaba mobitela od strane vozača za vrijeme vožnje, te će se sankcionirati nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane vozača, suvozača, putnika na stražnjem sjedalu vozila, isto tako sankcionirati će se vozači koji prevoze djecu na neispravan način (prijevoz djece mora biti u posebne sigurnosne sjedalice /djeca do 5 godina/ ili na posebnom postolju ako se koristi sigurnosni pojas sa tri točke vezivanja /djeca od 5 do 12 godina/).


Stranica