Preventivna akcija PU istarske

Slika PU_I/vijesti/2010/04/gradjani2w.jpg

Policijska uprava istarska, policijski službenici Sektora policije osmislili su preventivnu prometnu akciju pod nazivom „Policajci i građani voze zajedno“ koja će se provoditi u tjednu od 06. do 11. travnja, na području svih policijskih postaja.


Foto:PU istarska

Policijska uprava istarska, policijski službenici Sektora policije osmislili su preventivnu prometnu akciju pod nazivom „Policajci i građani voze zajedno“ koja će se provoditi u tjednu od 06. do 11. travnja, na području svih policijskih postaja. Kontinuiranim praćenjem, sagledavanjem i analizom svih pokazatelja te potaknuti stradavanjem vozača mopeda i motocikala na našem području, može se konstatirati da su (pored pješaka, biciklista) vozači mopeda i motocikala, najranjiviji sudionici u prometu.

GREŠKE
Najčešće greške koje čine vozači mopeda i motocikala su: nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje.
PREKRŠAJI
Najčešći prekršaj koji čine vozači mopeda i motocikala su: upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehničkim nepregledanim vozilima i nekorištenje zaštitne kacige. Policijska uprava istarska, policijski službenici Sektora policije osmislili su preventivnu prometnu akciju pod nazivom „Policajci i građani voze zajedno“ koja će se provoditi u tjednu od 06. do 11. travnja, na području svih policijskih postaja.
KARAKTER AKCIJE
Akcija će biti isključivo preventivnog, edukativnog i promidžbenog karaktera.
CILJANA SKUPINA
Cilj akcije je da na jedan drugačiji način promoviramo poželjna ponašanja u prometu, utjecati na smanjenje prometnih nesreća mopeda i motocikla i najtežih posljedica, te podizanja prometne kulture i poštivanja prometnih propisa.



CILJEVI AKCIJE
  • Utjecati na jedan drugačiji način na smanjenje stradavanja vozača mopeda i motocikla u prometu
  • Utjecati na poznavanje i poštivanje prometnih propisa, te poštivanje prometne kulture svih vozača
  • Povećati društvenu svijest o stradavanju sudionika mopeda i motocikla
AKTIVNOSTI

Biti će formirani policijski punktovi na pogodnim mjestima za zaustavljanje i okupljanje većeg broja vozača mopeda i motocikla, ostalih sudionika u prometu te građana. Na svakom punktu biti će sačinjeni timovi od različitih sudionika (učesnika)Kroz mini Inter aktivne radionice sa vozačima će se razgovarati na osvješćivanju po sljedećim temama:
  • Policijski službenici zaustavljati će motocikle ili mopede, vozače bi upoznali sa aktivnostima koje provodimo, te bi ih zamolili da ako imaju vremena cca. 10 minuta za sudjelovanje u rečenim mini radionicama,policijski službenik koji voze motocikle privatno biti će u moto odjelima (civilni) upoznavali bi vozače da su i oni „bajkeri“, te sa najčešćim greškama koje čine vozači motocikla i mopeda te na greške ostalih sudionika u prometu kod prometnih nesreća mopeda i motocikla (proaktivnim radom). Takvim pristupom policijski službenici „motoristi-bajkeri“ pozitivno utječu na vozače motocikla i mopeda.
  • Instruktori auto škola davati će upute o pravilnoj i sigurnoj vožnji
  • Kontrolori stanica za tehnički pregled vozila davati će savjete vozačima mopeda i motocikla o važnosti tehničke ispravnosti vozila
  • Moto serviseri davati će stručne savijete o održavanju mopeda i motocikla te o zaštitnoj opremi motorista
  • Članovi moto klubova davati će savijete vozačima mopeda i motocikla koje su stekli u dugogodišnjem iskustvu kao vozači motocikla


Stranica