Prometna preventiva u osnovnim školama FAŽANA, TAR i J. DOBRILE u ROVINJU – pilot projekt „Uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole

Slika PU_I/vijesti/2010/djecaw.jpg

U sklopu provođenja aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, na području Istarske županije završen je pilot projekt „Prometna preventiva u osnovnoj školi (PPOŠ) - Uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“, koji je proveden od ožujka do lipnja 2010. godine.

U sklopu provođenja aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, na području Istarske županije završen je pilot projekt „Prometna preventiva u osnovnoj školi (PPOŠ) - Uvođenje prometnog odgoja u osnovne škole“, koji je proveden od ožujka do lipnja 2010. godine.

Nositelji ovog projekta su Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski autoklub uz suradnju Ministarstva unutarnjih poslova.

Za potrebe provođenja navedenog projekta oformljen je Županijski tim Istarske županije sastavljen od tri člana: gosp. Ilija Babić (učitelj tehničke kulture u OŠ Fažana i OŠ Tar), gosp. Marčelo Mohorović (predstavnik AK Pula-Rovinj) i gosp. Josip Lukić (predstavnik PU istarske).

Županijski tim Istarske županije, u sklopu navedenog projekta, izradio je akcijski plan, temeljem kojeg su članovi županijskog tima u suradnji sa policijskim službenicima Postaje prometne policije Pula, Policijske postaje Poreč i Policijske postaje Rovinj održali edukaciju/predavanja učenicima petih razreda, na temu „Djeca biciklisti u prometu“, te praktična obuka „Sigurno i vješto upravljanje biciklom“ u OŠ FAŽANA, OŠ TAR i u OŠ J. DOBRILE - ROVINJ .

U sklopu edukacija/predavanja, učenici su se aktivno uključivali svojim brojnim pitanjima, isto tako učenicima je između ostalog prezentirano pravilno kretanje biciklom u prometu, dijelovi bicikla, osobna oprema vozača bicikla, moguće opasnosti u vožnji, ravnoteža na biciklu, korištenje kočnica, a najzanimljiviji im je svakako bio bicikl koji je opremljen svim sigurnosnim elementima, te je učenicima na predavanju ukazano kako mora biti pravilno opremljen bicikl.

o   Dana 15.06.2010. godine održana je provjera znanja, te provjera spretnosti upravljanja biciklom. Na provjeri znanja prisustvovalo je 16 učenika petih razreda OŠ TAR;

o   Dana 15.06.2010. godine održana je provjera znanja, te provjera spretnosti upravljanja biciklom. Na provjeri znanja prisustvovalo je 11 učenika petih razreda OŠ J. DOBRILE Rovinj;

 

o   Dana 16.06.2010. godine održana je provjera znanja, te provjera spretnosti upravljanja biciklom. Na provjeri znanja prisustvovalo je 16 učenika petih razreda OŠ FAŽANA.

 

Na provjeri znanja učenici su pokazali zavidno znanje iz poznavanja prometnih propisa, te su pokazali vještinu upravljanja biciklom uz sigurno upravljanje.

 
 


Stranica