Krivotvorenje novca

Slika PU_I/vijesti/2010/krivotvoreni euri.jpg
Foto: Ilustracija


Krivotvorine i falsifikati novca su tako mnogobrojni i različiti da ih nije moguće precizno klasificirati. U definiranju pojma krivotvorine (falsifikata) moramo se zadovoljiti općom definicijom koja kao krivotvorinu-falsifikat smatra svako lažno izrađivanje ili preinačivanje sredstava u pravnom saobraćaju.

Pojava krivotvorina datira iz najstarijih vremena organiziranog ljudskog društva. Jačanjem i razvijanjem pravnog saobraćaja rastao je broj krivotvorina, unapređivana je tehnika izradbe krivotvorina i tehnika primjene zaštitnih mjera od krivotvorenja. Krivotvorine predstavljaju vrlo raširen delikt karakterističan za sve zemlje i za sva vremena ljudske povijesti. Analize kretanja kriminaliteta pokazuju da krivotvorine predstavljaju konstantna krivična djela, tj. takva koja se uporno javljaju u svim društvima i da njihovo suzbijanje i ograničavanje predstavlja dugotrajan zadatak.

 Lažne novčanice možemo podijeliti na grube, vrlo uočljive krivotvorine i krivotvorine uspješno tehnički ostvarene, koje teško prepoznaju i stručnjaci u bankama, a građani ih redovno primaju kao prave. Grube krivotvorine su česte i redovno se svode na nekoliko novčanica. O tome svjedoče deseci pokušaja crtanja novčanica rukom, čije je stavljanje u opticaj omogućeno samo zahvaljujući izuzetnim okolnostima (gužva, plaćanje u sumrak ili noću, potpuna odsutnost pažnje onoga koji prima novčanicu itd.). Uspješne krivotvorine su rjeđe, ali mnogo opasnije.

Opasnost od izrade i raspačavanja krivotvorina, dodatno je potencirana zemljopisnim položajem i turističkom orijentacijom naše zemlje te nam nameće obvezu uspostave djelotvornog sustava za sprečavanje krivotvorenja.

 U slučaju sumnje u krivotvorenje novčanice potrebno je žurno izvršiti provjeru iste u najbližoj banci, poslovnici FINA-e ili mjenjačnici, te u slučaju potvrde da je novčanica krivotvorena izvijestiti policiju.
 

Kako bi se zaštitili od primitka takvog novca i sami prepoznali krivotvorine savjetujemo sljedeće:



Stranica