Izaslanstvo policije iz Hannovera u posjetu PU istarskoj

Slika PU_I/delegacija-zajednička.jpg
Foto: PU istarska
Od 10. do 17. rujna u radnom posjetu Policijskoj upravi istarskoj boravi izaslanstvo policije iz Hannovera, na čelu s načelnikom tamošnje policijske uprave g.  Uweom Biniasom.

Međunarodna policijska suradnja između PU istarske i PD Hannover započela je u listopadu 2002. godine, u okviru Sporazuma o stabilnosti za jugoistočnu Europu kao dio projekta u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke u sklopu Strategije  djelovanja Policija u zajednici - Razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici.

Međunarodna policijska suradnja između PU istarske i PD Hannover ostvaruje se kroz godišnje međusobne radne posjete delegacija obiju policijskih uprava.

U periodu od 2002. do 2009. godine ostvareno je ukupno 15 međusobnih radnih posjeta u kojima je sudjelovalo više od 50 policijskih službenika s obje strane.

U sastavu delegacija bili su rukovoditelji policijskih uprava i policijskih postaja svih razina, stručni policijski službenici po pojedinim linijama rada ovisno o temama te kontakt policajci.

Tijekom 2003. i 2007. godine u sastavu delegacija PU istarske bili su  predstavnici gradova Poreča i Pule, tijekom 2006. godine u sastavu delegacija PU istarske i PD Hannover bili su kontakt policajci (PU istarska - 2, PD Hannover - 1) koji su svoja iskustva razmijenili ophodnjama na terenu, a u sastavu delegacije 2009. godine bio je predstavnik Uprave policije, Ravnateljstva policije.

Tijekom sedmodnevnog posjeta domaćini će njemačko izaslanstvo detaljnije upoznati s postignutim rezultatima na području komunalne prevencije, radom odsjeka za prevenciju, prevencijom kriminaliteta za vrijeme turističke sezone i aktivnostima na projektu "Priručnik za kontakt policajca" u cilju unaprjeđenja rada kontakt policije.

Ovaj je posjet nastavak višegodišnje suradnje između dviju policijskih uprava koja se temelji na unapređenju Strategije djelovanja „Policija u zajednici“, odnosno, Organizaciji komunalne prevencije“, što predstavlja nastavak reformi hrvatske policije s ciljem transformacije policije u javni servis građana u poslovima sigurnosti. Da je suradnja vrlo intenzivna dokazuje i ustrojavanje Vijeća za komunalnu prevenciju u gradovima Puli, Labinu, Poreču, Bujama i u općini Vrsar te postojanje inicijative za ustrojavanje takvih vijeća i u ostalim gradovima Istarske županije.
 


Stranica