Aktivnosti policije za „Martinje“

Slika PU_I/alkotest02.jpg

U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica tijekom proslave narodnog običaja „Martinja" PU istarska će provoditi pojačane aktivnosti na svim važnijim cestovnim pravcima i u neposrednoj blizini većih okupljanja građana.

 Foto: ilustracija

U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica tijekom proslave narodnog običaja „Martinja" PU istarska će provoditi pojačane aktivnosti na svim važnijim cestovnim pravcima i u neposrednoj blizini većih okupljanja građana.

Nadzor vozača vršit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti velik broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Aktivnosti policije imaju za cilj smanjenje broja prometnih nesreća i stradavanja u prometu, a predmet nadzora biti će poštivanja propisa od strane vozača s posebnim naglaskom na sankcioniranje vozača pod utjecajem alkohola.

Pored navedenog,napominjemo da policija sukladno ovlastima prema vozačima pod utjecajem alkohola, odnosno koji upravljaju vozilom za vrijeme dok je prema njima primijenjena sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom, primjenjuje i neke odredbe Kaznenog zakona i Prekršajnog zakona.  

Tako, sukladno Prekršajnom zakonu, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati. 

Također, policija je ovlaštena uhititi osobu zatečenu u počinjenju prekršaja propisanog zakonom, ako se radi o prekršaju za koji se može izreći kazna zatvora ili novčana kazna veća od 10.000 kuna i ako postoji bojazan da će ponoviti istovrsni prekršaj. Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama to su prekršaji: kretanja vozilom u naselju brzinom koja je za 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola preko 1,50 g/kg ili odbijanje alkotestiranja, upravljanje ako u organizmu ima opojnih droga te upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta ili je vozaču izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili mjera zabrane upravljanja vozilom.

Alkoholizirani vozači značajno su zastupljeni u problematici prometnih nesreća na području PU Istarske, a rizik za nastanak prometne nesreće progresivno raste s povećanjem koncentracije alkohola u organizmu vozača motornog vozila. Tako npr., rizik za prometnu nesreću pri koncentraciji alkohola u krvi vozača od 0,9 g/kg za oko 5 je puta veći nego kod posve trijeznog vozača, a pri koncentraciji alkohola od 1,5 g/kg, što se općeniti smatra graničnim stupnjem pripitog stanja, rizik je takve nezgode za oko 16 puta veći nego za posve trijeznog vozača.

Ovim putem apeliramo i pozivamo sudionike u prometu na pojačan oprez u prometu i poštivanje prometnih propisa kako bi se izbjegla stradavanja u prometu na cestama.

Aktivnosti će se provoditi od dana 11. do 14. studenoga 2010. godine

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  •  ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.


Stranica