Sastanak hrvatskog i mađarskog izaslanstva

Slika PU_I/valbandon 1.jpg

Foto: PU istarska  

U Valbandonu, u objektu Ministarstva unutarnjih poslova, od 10. do 12. studenoga 2010. godine, održan je bilateralni sastanak izaslanstva Ureda za imigraciju i državljanstvo Republike Mađarske i Ministarstva unutarnjih poslova – Uprave za upravne i inspekcijske poslove, Republike Hrvatske.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je gospodin Žarko Katić, ravnatelj Uprave za upravne i inspekcijske poslove, dok je mađarsko izaslanstvo predvodila gospođa Zsuzsanna Vegh, glavna ravnateljica Ureda za imigraciju i državljanstvo Republike Mađarske, a u izaslanstvu su još sudjelovali gospođica Szilvia Konyhas, ravnateljica Ravnateljstva policije za strance i gospodin Daniel Horvath, zamjenik ravnateljice Odjela za međunarodnu suradnju.

Suradnja dviju službi, koje su svaka u svojoj državi nadležne za statusna pitanja stranaca koji borave u tim državama, započeta je 2007. godine, bilateralnim sastankom u Budimpešti. Ta je suradnja bila izuzetno dobra i sadržajna, što se posebno ogledalo u pomoći koju su mađarski stručnjaci pružili u CARDS projektu „Reforma azila II.“. Taj projekt u Republici Hrvatskoj financirala je Europska unija, stariji partner u pružanju tehničke pomoći Republici Hrvatskoj za unapređenje sustava azila bila je Kraljevina Nizozemska, a mlađi partner bila je Republika Mađarska.

Sve vrste migracija: zakonite i nezakonite, privremene i trajne, željene i prisilne zbog sukoba u određenom području itd. pojava su, koja zbog posljedica koje ima za sve države i zajednice u svijetu,  predstavlja predmet primarnog interesa za nacionalne službe i međunarodne organizacije. Zbog složenosti i širine područja na koja migracije utječu (gospodarstva, kulture, socijalne situacije na razini lokalne i državne zajednice kao i globalnog društva), neophodna je suradnja država kako bi se migracijama moglo uspješno upravljati i djelovati proaktivno, umjesto da one izazivaju samo reaktivne aktivnosti. Države i njihove nadležne službe zbog toga se međusobno povezuju bilateralno i multilateralno, a ovaj sastanak u Valbandonu daje dodatnu dimenziju suradnji Republike Hrvatske i Republike Mađarske, koja je na sastanku u Valbandonu naglašena i potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti, čime se dosadašnja dobra suradnje podiže na višu razinu.



Stranica