Oprezno u prometu

Slika PU_I/zimskiuvjeti.jpg

Prema vremenskoj prognozi u slijedećih nekoliko dana očekuju se nepovoljni vremenski uvjeti za vožnju, prije svega zbog kiše i sumaglice te niskih temperatura oko ledišta kojaće se pojaviti posebice u unutrašnjosti Istre.

Foto: PU istarska

Prema vremenskoj prognozi u slijedećih nekoliko dana očekuju se nepovoljni vremenski uvjeti za vožnju, prije svega zbog kiše i sumaglice te niskih temperatura oko ledišta koja će se pojaviti posebice u unutrašnjosti Istre. U takvim uvjetima opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima, a brzinu kretanja potrebno je prilagoditi uvjetima na cesti zbog moguće pojave poledice na kolniku u noćnim i ranojutarnjim satima, posebice na pojedinim dijelovima cesta kao što su usjeci, mostovi, podvožnjaci, zavoji itd.     

Osim što je način vožnje potrebno prilagoditi uvjetima ne cesti, treba pripremiti i motorno vozilo za zimske uvjete vožnje i nabaviti zimsku opremu. Kod guma, obavezno provjerite stanje guma (zimskegume ili ljetne gume s utorima od 4 mm)  i tlaka u njima, jer zrak u gumama na niskim temperaturama smanjuje volumen, valja pripaziti i na antifriz, akumulator, kočnice te tekućinu za čišćenje stakala, provjerite da li imate lance za snijeg koji se moraju nalaziti u vozilu pripravne za postavljanje na pogonske kotače ako zatreba tj. ako su proglašeni zimski uvjeti na cestama.

ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

  • Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Iznimno od ovih odredbi, ministar nadležan za poslove prometa može u određeno vrijeme i na određenoj cesti ili dijelu ceste propisati obvezno posjedovanje zimske opreme, za pojedine vrste i kategorije vozila, bez obzira postoje li na tim cestama zimski uvjeti.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.


Stranica