Akcija "MIR I DOBRO"

Slika PU_I/mid.bmp

Policijska uprava istarska je na svojoj redovnoj tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak 13. prosinca u 10.30 sati izvijestila o aktivnostima policije za vrijeme trajanja akcije.

Foto: Ilustracija  

Policijska uprava istarska je na svojoj redovnoj tiskovnoj konferenciji 13. prosinca u 10.30 sati najavila je već tradicionalnu akciju "MIR I DOBRO".

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske od sredine prosinca do sredine siječnja tradicionalno od 1993. godine organizira preventivnu akciju naziva ''Mir i dobro''. Kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru i kako bi se osigurala opća sigurnost građana te povoljno stanje javnog reda i mira sve policijske uprave u Hrvatskoj će od 13. prosinca 2010. godine do 08. siječnja 2011. godine provoditi niz preventivnih zadaća čija je prvenstvena svrha sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Cilj ove akcije je da se pojačanim i usmjerenim aktivnostima policije  osigura povoljno stanje sigurnosti i da svi građani i svi oni koji će boraviti na našem području u miru  sa svojom obitelji i prijateljima provedu Božićne i Novogodišnje blagdane.

Na području PU istarske Božićni i Novogodišnji blagdani 2009./2010. godine protekli su u povoljnom ozračju bez težih posljedica za zdravlje i većih materijalnih šteta. Unavedenom razdoblju ne bilježimo događaje u kojima su osobe zadobile tjelesne ozljede, niti je došlo do materijalne štete, a također nije bilo smrtno stradalih niti ozlijeđenih osobauporabom pirotehničkih sredstava.

U vrijeme trajanja akcije u tri slučaja došlo je do dragovoljne predaje streljiva sukladno odredbama Zakona o oružju.

Na području PU istarske, tijekom trajanja akcije ne bilježe se događaji vezani za narušavanje JRM-a uporabom pirotehničkih sredstava.

Potrebno je naglasiti da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice kao što su ozljede šaka, prstiju, lica i očiju, pogotovo kada ih upotrebljavaju djeca, a uporaba vatrenog oružja u ovakvim prigodama nije dozvoljena. Pirotehnička sredstva mogu uzrokovati požar koji se može naglo proširiti i prouzročiti velike štete ili osobama nanijeti ozlijede, a njihova uporaba može biti itekako opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

 

AKTIVNOSTI PU ISTARSKE ZA VRIJEME TRAJANJA AKCIJE 

Kako ne bi dolazilo do neželjenih i štetnih  posljedica policija će pojačano provoditi aktivnosti kako bi se spriječile zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice.

U tom cilju policijski službenici PU istarske izvršiti će edukaciju po školama kroz koju će mlade upoznati s opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava, te im skrenuti pozornost na moguće posljedice.

Pored toga policijski službenici PU istarske će područja policijskih postaja pojačano nadzirati ophodnjama s policijskim službenicima u odori, ali i u civilnoj odjeći, kako bi se intenzivirale mjere i radnje u cilju sprječavanja otuđenja i krijumčarenja motornih vozila, suzbijanja krijumčarenja droga, prevencije kaznenih djela razbojništva i dr.

U zonama vjerskih objekata za vrijeme  okupljanja većeg broja građana poduzimati će se pojačane mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira i osiguranja neometanog održavanja vjerskih obreda i običaja.

Inspektorat unutarnjih poslova vršiti će inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava.

Prema prosudbi i očekivanom prometnom opterećenju policijskim ophodnjama pokrivati će se svi važniji cestovni pravci, a na dijelovima prometne mreže gdje dolazi do učestalih prometnih zastoja ili gdje se oni očekuju, uspostavljati će se i fizičko upravljanje prometom.

Nadzor državne granice podignuti će se na višu razinu angažiranjem većeg broja policijskih službenika radi zaprječivanja nezakonitog prelaženja državne granice i suzbijanja prekograničnog kriminala od strane pojedinaca ili organiziranih skupina.

Provoditi će se i drugi oblike preventivno-represivnih aktivnosti s ciljem suzbijanja nezakonitih migracija i otkrivanja krivotvorenih putnih isprava, te svih modaliteta krijumčarenja robe preko državne granice.

Na svim graničnim prijelazima planirati će se i organizirati (posebno u vrijeme najvećeg opterećenja graničnih prijelaza) obavljanje granične kontrole na način da promet teče bez većih zastoja uz istodobno podizanje njezine kvalitete posebno s ciljem suzbijanja pokušaja krijumčarenja oružja, eksploziva, streljiva, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava.

 

VRSTE PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA:

 - Pirotehničkih sredstava razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

- Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi.

- Pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

PRODAJA I UPORABA PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA:

a)pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama i to osobama starijim od 14. godina.

b)pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava,

c)prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima, dozvoljena je tijekom cijele godine,

d)pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, a pirotehnička sredstva razreda III., T1 i P1 osobama starijim od 18 godina,

e)pirotehnička sredstva razreda III. mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca do 1. siječnja godine,

f)uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

  

KAZNE

Zakonom o eksplozivnim tvarima  (Narodne novine 178/04, 109/07 i 67/08) propisane su i kazne kako za fizičke tako i pravne osobe. Za korištenje pirotehničkih sredstva II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja, u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba propisane su kazne za fizičke osobe u iznosu od 1 000 do 5 000 kuna.

Pravnoj osobi ukoliko prekrši odredbe iz čl. 29. i 30. Zakona o eksplozivnim tvarima kojima se propisuje prodaja pirotehničkih sredstava može biti određena kazna u iznosu od 20 000 do 40 000 kuna, a odgovornoj osobi u pravnoj osobi u iznosu od 4 000 do 8 000 kuna.

Osim toga Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira također su predviđene sankcije protiv osoba koje npr. neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal (novčane i zatvorske kazne).

Kazneni zakon predviđa za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom zatvorske kazne, a kod kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari propisane su novčane i zatvorske kazne.

Nadalje, kaznenim zakonom propisano je i da će osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Policija, poziva građane da nikada a posebice u vrijeme predstojećih blagdana ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice, te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju.



Stranica