Stanje sigurnosti prometa na cestama PU istarske za vikend 24. - 26. prosinca

Slika PU_I/policajac01.jpg

Tijekom vikenda od 24. do 26. prosinca dogodile su se ukupno 22 prometne nesreće, od toga s poginulim osobama 1 PN, s ozlijeđenima osobama 5 PN, a s materijalnom štetom 16 PN.

Foto: ilustracija

Tijekom vikenda od 24. do 26. prosinca dogodilo se ukupno 22 prometne  nesreće, od toga s poginulim osobama  1 PN, s ozlijeđenima osobama  5 PN, a s materijalnom štetom  16 PN.

U prometnim nesrećama stradalo je ukupno 7 osoba, od čega 1 osoba smrtno, 1 osoba zadobila je teške dok je 5 osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede.

 

 

Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su:

  • neprilagođena brzina kretanja u 12 prometnih nesreća,  
  • alkohol utvrđen  je kod  10  vozača.

 

Ukupno je kontrolirano 260 vozila kojom prilikom je utvrđeno 109 prometnih prekršaja, od čega:

- nepropisna brzina - 11  prekršaja,

- nepropisno pretjecanje - 6 prekršaja,

- vožnja pod utjecajem alkohola - 21 prekršaj,

- vožnja prije stjecanja prava na upravljanje mot. vozilima - 1 prekršaj,

- vožnja „neregistriranim" motornim vozilom - 6 prekršaja,

- korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 1 prekršaj,

- nevezivanje sigurnosnog pojasa  - 7 prekršaja.

 

Iz prometa je isključeno 22 vozača i 7 vozila.

 

Događaji tijekom vikenda:

U subotu, 25. prosinca oko 1 sat 27-godišnjakinja iz Pule uzrokovala je prometnu nesreću u ulici Svetog Polikarpa u Puli na način da je upravljala osobnim automobilom marke Mazda, iako je u organizmu imala 1,95 g/kg alkohola, te brzinu kretanja nije prilagodila stanju ceste i atmosferskim prilikama (kolnik klizav, kiša), kojom prilikom je  izgubila nadzor nad vozilom, skrenula u lijevo van kolnika gdje je udarila u prometni znak STOP.  Nakon obavljenog očevida prometne nesreće vozačica je sukladno čl. 137. Prekršajnog zakona smještena u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Istoga dana oko 2,45 sati 49–godišnjakinja iz Pazina uzrokovala je prometnu nesreću u ulici Štranjga u Pazinu na način da je upravljala osobnim automobilom marke Chervolet, iako je u organizmu imala 1,96 g/kg alkohola, kojom prilikom je s vozilom u lijevom zavoju izletjela  van kolnika gdje se prevrnula na krov. Vozilom HMP Pazin prevezena o Opću bolnicu Pula, gdje su joj utvrđene  lakše tjelesne ozljede .   



Stranica