Zatečeni u krađi bakra na Pazinštini i u Puli

Slika PU_I/bakarw.jpg

Postupajući po dojavi da je na željezničkoj postaji u Lupoglavu u tijeku krađa telefonske žice, pazinska je policija 24. veljače u večernjim satima, neposredno nakon počinjenja djela, u mjestu Lupoglav uočila 3 osobe, od kojih su dvije uspjele pobjeći, dok je 24-godišnjak iz Rijeke uhićen zbog sumnje da je počinio krađu.

Foto: PU istarska  

Postupajući po dojavi da je na željezničkoj postaji u Lupoglavu u tijeku krađa telefonske žice, pazinska je policija 24. veljače u večernjim satima, neposredno nakon počinjenja djela, u mjestu Lupoglav uočila 3 osobe, od kojih su dvije uspjele pobjeći, dok je 24-godišnjak iz Rijeke uhićen zbog sumnje da je počinio krađu.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je da je mladić, zajedno s dvojicom državljana Bosne i Hercegovine, 26-godišnjakom i 32-godišnjakom iz Velike Kladuše, oko 19,40 sati oštrim predmetom izrezao oko 2 400 metara bakrene žice, a koju su potom otuđili, smjestili u vozilo i krenuli u pravcu Rijeke, kada su i zatečeni od strane policijskih službenika.

Osim navedenog djela, utvrđeno je da su počinitelji, tijekom siječnja i veljače u još 3 navrata na dionicama željezničke pruge Lupoglav – Borut i Borut – Cerovlje izrezali i otuđili ukupno oko 7 tisuća metara bakrenih žica, čime su oštetili HŽ za oko 18 tisuća kuna. Protiv počinitelja slijedi posebno izvješće ODO Pazin, dok policija intenzivno traga za dvojicom državljana Bosne i Hercegovine koji su u bijegu.

Osim pazinske, i pulska je policija otkrila troje kradljivaca bakra. Naime, 26. veljače oko 18,30 sati vojnici koji rade na osiguranju u vojarni Vallelunga u Puli zatekli su 27-godišnjakinju i 28-godišnjaka iz Pule te 23-godišnjaka iz Siska u pokušaju krađe bakrenih kablova i starog radijatora iz napuštene zgrade, o čemu su odmah obavijestili policiju. Na mjestu događaja obavljen je očevid, podaci o počiniteljima ustupit će se oštećenoj pravnoj osobi koja ima pravo podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela krađe.

 

O ovom pojavnom obliku krađa već smo pisali na našim stranicama, pa koristimo ovu priliku da još jednom upozorimo građane na koji način će najlakše i najefikasnije zaštititi svoju imovinu:

U cilju sprječavanja vršenja takvih i sličnih kaznenih djela na području PU istarske, policija će u zonama učestalih krađa pojačati kontrolu prometa, te poduzimati i druge mjere iz svoje nadležnosti. Građanima savjetujemo da povećaju oprez kad je u pitanju njihova imovina, te u cilju preventivnog ponašanja postupaju na sljedeći način:

- vrata i prozore  poslovnih prostora, kada je god to moguće, držite zatvorena – zaključana

- ugradite alarmne sustave ili audio vizualne uređaje koji se uključuju neovlaštenim  ulaskom   u poslovne prostore

- nakon radnog vremena pregledajte da li su svi ulazi zatvoreni i zaključani

- izloge tako aranžirajte da se izvana vidi unutrašnjost osvijetljenog prostora

- onemogućite neovlašteni i neopaženi pristup u zatvorene poslovne prostore

- već tijekom projektiranja ili adaptacije poslovnih prostora razmišljajte o sigurnosti zaposlenika i imovine

- rešetke na prozorima i vratima izvjesno su osiguranje smo ako su zacementirane, ne improvizirajte

- ne ostavljajte praznu ambalažu i sl. koji su pogodni da provalnik pomoću njih lakše uđe savladavajući visinu

- noću zaključajte ulaze u stanove, zgrade  ili kuće

- unutrašnjost i vanjski dio stana ili kuće, kao i prilaze osvijetlite senzorskim svjetlima

- dostupne podrumske ili garažne prostore osigurajte roletama sa postavljenim osiguračima ili željeznim rešetkama

- imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada u dogovoru sa susjedima ili prijateljima češće obilazite  

- kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove  poput ponude knjiga i sl. na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama. Budite sumnjičavi jer provalnici prije krađa provjeravaju i prikupljaju podatke o  mogućnosti provala i krađa

- neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici, pa zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila

 

Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja i osoba neobičnog  ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite – odmah prijavite policiji na broj 192 .


 



Stranica