Preventivna akcija ''Nadzor korištenja auto sjedalice''

Slika PU_I/IMG_1469.jpg

Tijekom proteklog tjedna, 10. i 11. ožujka, na području Labina provedena je preventivno – edukativna akcija ''Nadzor korištenja auto sjedalice''.

PU istarska:  

Tijekom proteklog tjedna, 10. i 11. ožujka, na području Labina provedena je preventivno – edukativna akcija ''Nadzor korištenja auto sjedalice''.

Akcija se provodila ispred dječjih vrtića ''Pjerina Verbanac'' i ''Glorija'' u Labinu te ispred vrtića u naselju Potpićan i Rabac, pri čemu su kontrolirana 53 vozila. Tijekom provođenja akcije, utvrđeno je da su 44 vozača prevozila djecu na ispravan način, dok je 9 vozača postupalo na nepropisan način.  

Cilj i svrha akcije bili su utvrditi kršenje prometnih propisa nepropisnog prijevoza djece u vozilima, korištenje sigurnosne auto sjedalice ili posebnog postolja za prijevoz djeteta, korištenje sigurnosnog pojasa, kao i poduzimanje edukativno preventivnih mjera prema svim vozačima koji na nepropisan način prevoze djecu. Također je svima  podijeljen edukativni letak te skrenuta pozornost na obvezu korištenja auto sjedalice.

Ista akcija provedena je  i u rujnu 2010. godine te je tada utvrđeno da vrlo mali broj vozača na ispravan način prevozi djecu (svega  26% od ukupno kontroliranih vozača), da  mnogi nemaju auto sjedalicu, ili imaju, ali dijete nije smješteno u sjedalicu već se nalazi nevezano na zadnjem sjedalu, između prednjih sjedala ''prati vožnju''  ili sjedi na prednjem sjedištu. Sadašnji rezultati pokazuju da su preventivno – edukativne akcije koje su se provodile tijekom protekle godine podigle samosvijest građana, odnosno pozitivno  utjecale na podizanje prometne kulture i zaštite najmlađih sudionika u prometu. 

              



Stranica