Projekt ''Sigurnost na moru 2011''

Slika PU_I/pomorsk.JPG

Foto: PU istarska  

 

U okviru priprema za predstojeću turističku sezonu, danas je u prostorijama Policijske uprave istarske, s početkom u 11 sati održana tiskovna konferencija, na kojoj je prezentirana spremnost pomorske policije za provedbu mjera i aktivnosti tijekom trajanja turističke sezone. 

O pojačanim aktivnostima koje će se provoditi s ciljem zaštite sigurnosti građana na moru govorili su načelnik Sektora za granicu Policijske uprave istarske, g. Damir Grgorović i načelnik Postaje pomorske policije Pula, g. Darko Starčević. Načelnik Grgorović istaknuo je kako je policija tijekom 2009. godine u suradnji s Lučkom kapetanijom provodila akcije ''Sigurno more'', a nakon dobivanja ovlaštenja za provođenje inspekcijskog nadzora, tijekom 2010. godine ''pomorci'' su započeli s provođenjem samostalnih akcija pod nazivom ''Sigurnost na moru''.

Ovogodišnji projekt granične, odnosno pomorske policije sadrži aktivnosti kojima je cilj zaštita kupača i ronioca, prevencija glisiranja uz obalu, zaštita prirode i okoliša te zaštita arheoloških nalazišta. S tim u vezi, Policijska uprava istarska osmislila je i izradila preventivne letke kojima je cilj upozoriti turiste na opasnosti koje prijete na moru. Policiji će u provođenju njihovih mjera svakako koristiti i tri nova plovila policijske uprave, a kako je naglasio načelnik Grgorović, trend zaduženja novih plovila nastavit će se i u narednom razdoblju

 U okviru spomenutog projekta, građanima se danas pružila prilika da se upoznaju s plovilima i opremom koju koristi pomorska policija pa se tako od 12 do 14 sati na Riječkom gatu u luci Pula održala prezentacija spremnosti pomorske policije za turističku sezonu. Obzirom na skorašnji početak školskih praznika i sezonu kupanja, Policijska uprava istarska prepoznala je, između ostalih, djecu školske i predškolske dobi kao skupinu kojoj prijete moguće opasnosti na moru. Kako bi se preventivno djelovalo na dječju populaciju i izgradilo povjerenje u pomorsku policiju koja brine o sigurnosti na moru, policijski službenici omogućili su djeci razgledavanje službenih plovila, prezentirali su opremu koju koriste u svom radu, a dane su im i preporuke za sigurno kupanje.



Stranica