Protuzakonito prebacivanje osoba preko granice

Slika PU_I/granicna_policija01.jpg

Bujska je policija, provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrdila osnovanu sumnju da je 22-godišnji državljanin Makedonije počinio kazneno djelo protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice.

Foto: Ilustracija 

Bujska je policija, provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrdila osnovanu sumnju da je 22-godišnji državljanin Makedonije počinio kazneno djelo protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice.

Naime, nakon što je 43-godišnjem državljaninu Kosova i 27-godišnjoj državljanki Turske, slovenska policija zapriječila ulaz u nedjelju poslijepodne na graničnom prijelazu Dobova radi neposjedovanja dozvole boravka na području Europske unije, dvojac je, u pratnji 54-godišnjeg državljanina Nizozemske, koji je ujedno i izvanbračni suprug Turkinje, krenuo prema Poreču. Tamo su u utorak na autobusnom kolodvoru upoznali 22-godišnjaka koji im je ponudio da će ih za tisuću eura po osobi prebaciti preko granice. Nakon postignutog dogovora, Makedonac je Kosovara i Turkinju smjestio u vozilo marke Golf IV,  slovenskih registarskih oznaka te ih je odvezao do mjesta Bužin, gdje ih je uputio da granicu prijeđu pješice, u blizini mjesta Škudelin. Po nezakonitom prelasku granice, vozač je trebao pričekati strance na slovenskoj strani, no plan je omela granična policija Republike Slovenije, koja je zatekla Kosovara i Turkinju, nakon čega su vraćeni u Republiku Hrvatsku, dok se za 22-godišnjim Makedoncem još uvijek traga.

Poradi počinjenja prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima, državljanin Kosova i državljanka Turske su protjerani rješenjem Policijske postaje Buje na vrijeme od jedne godine, dok protiv 54-godišnjeg državljanina Nizozemske slijedi optužni prijedlog za prekršaj pomaganja u nezakonitom prelasku državne granice.

Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog prebacivanja preko državne granice, protiv 22-godišnjeg državljanina Makedonije slijedi kaznena prijava u redovnom postupku.



Stranica