Čuvajte se prevaranata i lopova!

Slika PU_I/policija natpis i grb.jpg

Istarska policija traga za nepoznatom ženskom osobom koja je u petak oko 11,30 sati ušla u stan 85-godišnjakinja iz Poreča i pritom joj otuđila novčanik s dokumentima, oko 1.500 kuna i zlatni nakit te savjetuje građane kako izbjeći da postanu žrtve prijavara i krađa iz stanova i obiteljskih kuća.

Foto: PU istarska

Istarska policija traga za nepoznatom ženskom osobom koja je u petak oko 11,30 sati  ušla u stan 85-godišnjakinja iz Poreča i pritom joj otuđila novčanik s dokumentima, oko 1.500 kuna i zlatni nakit.

Naime, 85-godišnjakinja je u petak pustila u stan u Pionirskoj ulici u Poreču žensku osobu koja joj je ponudila na prodaju masažer i besplatnu masažu. Nakon masaže, žena  je starici rekla kako mora ležati još petnaest minuta, a da će ona za to vrijeme oprati ruke te je napustila prostoriju, ali i stan 85-godišnjakinje. Nakon odlaska nepoznate žene, starica je primijetila kako joj nedostaju novčanik, novac i nakit te je pozvala policiju.

Policijski službenici tragaju za ženskom osobom srednje ili jače tjelesne građe, kratke plave kose, visine 160-170 cm, starosti od 35-40 godina, koja se dovodi u vezu s iskorištavanjem povjerenja 85-godišnje Porečanke te mole za pomoć prilikom njene identifikacije. Sva korisna saznanja građani mogu javiti na telefon 192 ili u najbližu policijsku postaju, a informacije se mogu proslijediti i na e-mail istarska@policija.hr ili policija@mup.gov.hr.

 

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ''bižuterije'' pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca',
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
  • budite sumnjičavi,
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.


Stranica