Oprez, pojavile se krivotvorene novčanice!

Slika PU_I/novac-kune.bmp

Jučer su na području Policijske uprave istarske, odnosno na području Umaga i Labina, evidentirana tri slučaja stavljanja u optjecaj krivotvorenih novčanica od 1000 kuna.

Foto: PU istarska

Jučer su na području Policijske uprave istarske, odnosno na području Umaga i Labina, evidentirana tri slučaja stavljanja u optjecaj krivotvorenih novčanica od 1000 kuna.

Naime, prvo je oko 14 sati zaprimljena dojava djelatnice Fine da su u svojoj poslovnici u Umagu  zaprimili novčanicu za koju sumnjaju da je krivotvorena, a ubrzo je ista dojava zaprimljena i od djelatnice banke u Trgovačkoj ulici u Umagu. Obavljenim policijskim izvidima, utvrđeno je kako su obje sporne novčanice, u subotu u kasnim poslijepodnevnim satima, stavljene u promet od strane muške i ženske osobe, u dobi od 40 do 50 godina, a koje su spomenute novčanice iskoristile za plaćanje kupljene robe u trgovinama na području Umaga.

Posljednji slučaj krivotvorenih novčanica od 1000 kuna jučer su u večernjim satima prijavile djelatnice trgovine u Labinu, koje su pristupile u prostorije Policijske postaje Labin iz razloga što su posumnjale da je novčanica, kojom su muškarac i žena platili robu u njihovoj trgovini, krivotvorena.

Sve novčanice proslijedit će se na vještačenje u HNB, a policija intenzivno traga za osobama koje se dovode u vezu s raspačavanjem krivotvorenog novca na području Istarske županije.

 

Obzirom je za očekivati kako će se za vrijeme turističke sezone povećati broj ovakvih slučajeva, policija upozorava građane, posebno trgovce i pružatelje ugostiteljskih i turističkih usluga, da obrate pozornost na sumnjivi izgled novčanica koje primaju te da ukoliko nisu sigurni u vjerodostojnost, zapamte čim više detalja, vezanih uz osobu koja je donijela novčanicu (dob, spol, govor, izgled, prijevozno sredstvo i slično).

Kako bi sigurnost građana u primljene novčanice ipak bila veća, podsjećamo javnost na neka obilježja kunskih novčanice:

  • sve kunske novčanice imaju ugrađen vodeni znak (vidljiv kada se novčanica podigne prema svjetlu), a bezbojni otisak identičan je portretu na novčanici,
  • kune imaju ugrađenu kovinsku zaštitnu nit (ispisana brojčana vrijednost novčanice i oznaka ''HK''), koja mjestimice izlazi na površinu lica novčanice te je vidljiva u određenom broju prozorčića kada se kroz novčanicu gleda prema izvoru svjetlosti,
  • svaka novčanica mora imati serijski broj (slovna oznaka serije i sedam znamenaka), tiskan dva puta, u gornjem lijevom kutu i donjem desnom kutu lica novčanice,
  • kune su tiskane na posebnom papiru te se pod prstima može osjetiti njegova reljefnost,
  • u novoj verziji novčanica, nalazi se i boja visokog sjaja tako da promjenom kuta gledanja mijenjaju nijansu (srebrna u zlatnu i srebrna u ružičastu).

 

                                                                            

 

Pozivamo građane da ukoliko posumnjaju u ispravnost zaprimljenih novčanica, nazovu policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijave najbližoj policijskoj postaji.



Stranica