Biciklisti oprezno u prometu

Slika PU_I/biciklw2.jpg

U prvih šest mjeseci 2011. godine na području koje pokriva PPrP Pula zabilježeno je 12prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla i to 10 PN s ozlijeđenim osobama i 2 PN s materijalnom štetom.

Foto: PU istarska

Redovitim praćenjem prometa, utvrdili smo da se dolaskom toplog vremena, znatno povećao broj biciklista na cestama, a i često kršenje prometnih pravila i propisa od strane istih.

U prvih šest mjeseci 2011. godine na području koje pokriva PPrP Pula zabilježeno je 12 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla, od toga 10 PN s ozlijeđenim osobama i 2 PN s materijalnom štetom.

U navedenim prometnim nesrećama stradalo je ukupno 9 vozača bicikla i 2 putnika na biciklu, od čega su  2 vozača bicikla zadobila teške tjelesne ozljede dok su 7 vozača bicikla i 2 putnika na biciklu zadobila lake tjelesne ozljede.

 

Stoga, skrećemo pozornost na važne zakonske odredbe iz Zakona sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na promet bicikala: 

  1. Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika.
  2. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga.
  3. Vozač bicikla mora upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobno ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.
  4. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
  5. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi  vozači bicikla mlađi od 16 godina.
  6. Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale.
  7. Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno sa biciklom te ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu kacigu.
  8. Vozač bicikla ne smije upravljati niti početi upravljati biciklom ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljala vozilom.
  9. Vozač bicikla ne smije prevoziti osobu koja u krvi ili ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljala vozilom.
  10. Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.
  11. Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Vozači bicikla također moraju upravljati samo tehnički ispravnim biciklom, odnosno s ispravnim uređajima sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama:

  1. Na biciklima mora biti ugrađena i izvedena za svaki kotač najmanje po jedna kočnica tako da su međusobno neovisne.
  2. Jedno ili dva simetrično postavljena svjetla na biciklima moraju biti izvedena i pričvršćena na prednjoj strani bicikla - svjetlost mora biti bijele boje i na zadnjoj strani bicikla -svjetlost mora biti crvene boje.
  3. Svjetla mogu biti izvedena zajedno sa katadiopterima - jedan ili dva simetrično postavljena netrokutasta katadioptera crvene boje, a po jedan katadiopter žute ili narančaste boje – na svakoj strani pedale s prednje i stražnje strane.
  4. Na bočnim stranicama prednjega i stražnjeg kotača bicikla moraju biti i  izvedena reflektirajuća tijela koja reflektiraju svijetlost bijele ili žute boje.

      Stoga, vozači bicikla budite pažljivi u prometu i poštujte prometna pravila i propise.



Stranica