Priopćenje povodom navodnog neprimjernog ponašanja službenika na granici

Slika PU_I/policija natpis i grb.jpg

Danas je u poslijepodnevnim satima u prostorijama Policijske postaje Poreč održana izvanredna tiskovna konferencija, potaknuta naslovima objavljenima u slovačkim i hrvatskim medijima o neprimjerenom ponašanju na graničnom prijelazu Plovanija.

Foto: PU istarska 

 

Danas je u poslijepodnevnim satima u prostorijama Policijske postaje Poreč održana izvanredna tiskovna konferencija, potaknuta naslovima objavljenima u slovačkim i hrvatskim medijima o neprimjerenom ponašanju na graničnom prijelazu Plovanija.

Postupajući temeljem informacije veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Slovačkoj te reagirajući na jučerašnje natpise u slovačkim i hrvatskim medijima o navodnom neprimjerenom ponašanju ovlaštenih osoba na slovensko-hrvatskoj granici prema skupini mlađih državljana Slovačke,  policija je provela sveobuhvatno istraživanje, u koje su s obzirom na ozbiljnost spomenutih navoda bili uključeni policijski službenici PNUSKOK-a, Odjela za unutarnju kontrolu MUP-a, slovački policijski službenici koji borave u Republici Hrvatskoj u okviru projekta Sigurna turistička sezona te policijski službenici Policijske uprave istarske.

Provedenim istraživanjem utvrđeno je da su policijski službenici granične policije 18. srpnja oko 12,00 sati na graničnom prijelazu Plovanija postupali prema četvero mlađih državljana Slovačke, koji su pristupili na ulaz u Republiku Hrvatsku. Nakon izvršene osnovne kontrole putnih isprava i vozila, dvojica su mladića, zbog sumnje da posjeduju opojna sredstva,  podvrgnuti temeljitoj graničnoj kontroli. Nadalje je utvrđeno kako je između hrvatskih policijskih službenika i jednog slovačkog državljanina došlo do pogreške u komunikaciji, odnosno do pogrešnog tumačenja značenja jedne hrvatske riječi od strane državljanina Slovačke.

Policijski službenici obavili su tijekom današnjeg dana razgovore s gore spomenutim osobama, i to u prisutnosti slovačkih policajaca koji borave na području Republike Hrvatske, kojom prilikom su slovački turisti izjavili kako je postupanje svih službenika na graničnom prijelazu Plovanija bilo izuzetno   profesionalno i korektno te da nemaju nikakve primjedbe ili pritužbe na ponašanje službenika, već je cjelokupna situacija posljedica nerazumijevanja slovačkog državljanina i pogrešnog tumačenja hrvatske riječi.

Mole se građani i turisti da se u ovakvim i sličnim situacijama, s punim povjerenjem prvo obrate policiji kako bi se pravovremeno obavile potrebite provjere s nadležnim institucijama i izbjegli ovakvi neugodni događaji koji bacaju loše svijetlo na hrvatske službenike i Republiku Hrvatsku kao turističku destinaciju.



Stranica