Pecao u nacionalnom parku

Slika PU_I/pomorac1.JPG

Policijski službenici Postaje pomorske policije Pula proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili osnovanu sumnju da je 50-godišnji državljanin Slovenije počinio kazneno djelo protuzakonitog ribolova.

Foto: PU istarska

Policijski službenici Postaje pomorske policije Pula proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili osnovanu sumnju da je 50-godišnji državljanin Slovenije počinio kazneno djelo protuzakonitog ribolova.

Naime, jučer oko 12 sati u akvatoriju Nacionalnog parka Brijuni, sjeverno od Nove Obale, policijski službenici zatekli su 50-godišnjaka kako iz plastičnog plovila, slovenskih oznaka, obavlja rekreacijski ribolov uz uporabu štapa, role i panule. Budući je državljanin Slovenije obavljao ribolov na području nacionalnog parka, odnosno na mjestu gdje je to zabranjeno, oduzet mu je ribolovni pribor, kao i zubatac, težine oko 0,5 kilograma, kojeg je ulovio.

Radi počinjenja prekršaja iz Pravilnika o unutarnjem redu u Nacionalnom parku Brijuni, nadzorna služba je kaznila državljanina Slovenije novčanom kaznom u iznosu od tisuću kuna, dok se kaznena prijava za protuzakoniti ribolov podnosi u redovnom postupku.

PU istarska upozorava građane da je u akvatoriju Nacionalnog parka Brijuni ribolov zabranjen, osim rekreacijskog ribolova oko otoka Kozada i Jerolim, uz prethodno ishodovanu posebnu dozvolu Javne ustanove "Brijuni".Takve dozvole izdaju se u Poslovnici Nacionalnog parka Brijuni u Fažani, i to samo fizičkim osobama s prebivalištem na području Grada Pule, Općine Fažana ili Općine Vodnjan, koje imaju važeću godišnju dozvolu za obavljanje rekreacijskog ili športskog ribolova na moru. Navedena vrsta ribolova u akvatoriju nacionalnog parka oko otoka Kozada i Jerolim dozvoljena je samo danju.

Osim navedenog, u akvatoriju Nacionalnog parka Brijuni dozvoljen je i rekreacijski ribolov udicom s kopna na otoku Veliki Brijun, isključivo na lokalitetima od rta Vrbanj (Barban) do sjevernog ulaza u nekadašnji arboretum, odnosno do sjevernog ulaza u Safari park te od rta Kosir (Rankun) do rta Kavran. Za rekreacijski ribolov udicom s kopna u nacionalnom parku Ustanova izdaje dozvolu uz naknadu od 500 kn po danu, koja se izdaje na recepciji hotela "Neptun- Istra".

Za sve ostale upite ili nejasnoće u svezi ribolova u nacionalnom parku, kao i granica akvatorija nacionalnog parka, upućujemo građana na nadležnu Javnu ustanovu "Brijuni".



Stranica