Biciklisti, vodite računa o svojoj sigurnosti

Slika /2018/biciklisti.JPG

Lijepo vrijeme na prometnice će izmamiti i velik broj biciklista pa policija poziva  bicikliste na poštivanje prometnih propisa, a ostale sudionike na povećani oprez

Foto: Ilustracija

S obzirom na sve bolje vremenske uvjete, na istarskim prometnicama očekuje se veći broj biciklista. Budući da su vozači bicikla jedna od najugroženijih skupina u prometu, Policijska uprava istarska poziva ih da vode računa o svojoj sigurnosti i da poštuju prometne propise, ali isto tako poziva i ostale sudionike u prometu, pogotovo vozače automobila i motocikla, da povećaju oprez i uvažavaju bicikliste u prometu, te u nastavku donosimo nekoliko savjeta.
 
Uvijek nosite kacigu!
 
Bez obzira što zaštitna kaciga obavezno propisana za osobe mlađe osobe od 16 godina, preporučujemo da i ostali vozači koriste zaštitne kacige namijenjene za vozače bicikala, obzirom da su kod pada vozača bicikla, ili pak sudjelovanja u prometnoj nesreći, najčešće ozljede glave vozača bicikla, koje su određenim slučajevima dovele i do smrtne posljedice vozača bicikla.

Pridržavajte se prometnih pravila!
  • Bicikl je vozilo i vi ste vozač. Sva prometna pravila odnose se i na vas!
  • Poštujte prometne znakove, semafore i sva prometna pravila i signale baš kao što biste činili da vozite automobil! 
  • Potpuno se zaustavite kod znaka stop i crvenog svjetla na semaforu.
  • Vozite se u smjeru kojim se kreću i ostala vozila!
  • Vozite se po biciklističkim stazama ili trakama kado god možete.  Ukoliko one ne postoje, vozite se po kolniku, što bliže desnom rubu!
  • Kada prelazite cestu na mjestu semafora i preko ''zebre'' bez označene biciklističke staze, siđite s bicikla te ga ručno gurajte.
 
Budite vidljivi!
 
Vozačima je ponekad teško primijetiti biciklista zbog njegove veličine.  Zbog toga je za biciklistu  važno  da ga uoče drugi sudionici u prometu. Bilo da se vozite danju ili noću, preporučljivo je nositi reflektirajuću  odjeću i svijetle boje te kacigu jarkih boja. Možete nositi i nešto što reflektira svjetlo (reflektirajuće trake i sl.).
 
Reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću obavezni ste nositi kad god se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti.
 
Pripazite da vaš bicikl ima propisano osvjetljenje!    
   
U sumrak, zoru, noću te  danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
 
Osim rasvjete, nužno je imati i netrokutaste katadioptere (tzv. mačje oči) crvene boje na stražnjoj strani bicikla te po jedan katadiopter žute ili narančaste boje na svakoj strani pedale s prednje i stražnje strane kako biste bili lakše uočljivi ostalim vozačima.
 
Budite predvidljivi i signalizirajte!
  • Neka vaše namjere budu jasne svim sudionicima u prometu.
  • Vozite na način da ostali sudionici u prometu ne moraju naglo reagirati na vaše pokrete. 
  • Pogledajte iza ramena prije skretanja
  • Signalizirajte skretanje na način da ispružite jednu ruku ulijevo ili udesno, ovisno na koju stranu želite skrenuti.
  • Kod skretanja ili nekog drugog manevra uspostavite s drugim vozačima kontakt očima kako biste bili sigurni da su vas uočili.
 
Mislite unaprijed!
 
Predvidite što će vozači, pješaci, drugi ljudi, životinje ili biciklisti učiniti sljedeće. Pazite na pukotine i rupe na cestama, stakla, lišće i pse.
 
Pazite na parkirane automobile kako se ne bi slučajno otvorila vrata što je izuzetno opasno za bicikliste.
 
Pazite na djecu! 
 
Kad vozite djecu, budite posebno oprezni. Djeca moraju sjediti u pravilno postavljenoj sjedalici za djecu, uz obavezno korištenje kacige.
 
I ne manje važno:
  • Uvijek se vozite sami na biciklu osim ako bicikl ima više od jednog sjedala.
  • Nikada nemojte voziti bez ijedne ruke na upravljaču.
  • Nemojte nositi ništa što može narušiti vašu ravnotežu dok se vozite.
  • Nemojte koristiti slušalice audio prijenos zvuka. Äko je volumen potpuno stišan, još uvijek ne možete dobro čuti zvukove vozila u blizini.
  • Ukoliko se na istom putu nađete s dva ili više vozača bicikala, krećite se jedan iza drugoga.
  • Nemojte voziti bicikl pod utjecajem alkohola ili droga!
 
Policijska uprava istarska želi svim vozačima bicikla sigurnu vožnju!      
 

Stranica