Biciklističke ophodnje od sada i u Fažani

Slika PU_I/vijesti/2015/bicikli fažana.JPG

Foto: PU istarska

Nakon gradova Umaga, Novigrada i Poreča te općina Tar-Vabrige, Funtane i Medulina, od sada će i Fažana imati svoju policijsku biciklističku ophodnju. Naime, Općina Fažana podržala je prijedlog policije za nabavu bicikla i inicijativu za formiranjem biciklističkih ophodnji pa je tako danas, u vijećniciOpćine Fažana, načelnica općine Ada Damjanac svečano uručila jedan bicikl načelnici Policijske postaje Pula-Pola Tatajani Božac-Maksić.

Kako je navela načelnica općine Fažana, s obzirom da su se biciklističke ophodnje u iskustvima drugih gradova i općina u Istri pokazale vrlo učinkovite, Općina Fažana odlučila je podržati formiranje biciklističke ophodnje i na svom području, a sve kako bi se stanovnici, ali i brojni turisti osjećali što sigurnije. ''Radi se o još jednom obliku napretka dosadašnje uspješne suradnje Općine i policije, a ukoliko se pokaže potreba, vjerujem da će se slijedeće godine ta suradnja nastaviti i kroz veći broj ovakvih, ekološki prihvatljivijih, ophodnji'' rekla je načelnica Damjanac i istaknula kako je donacija bicikla za kontakt policajaca s popratnom opremom vrijedna oko 3.900 kuna.

''Drago mi je što je Općina Fažana prepoznala prednosti biciklističkih ophodnji. Obzirom na mnoštvo turističkih objekata na području općine, dužinu plaže i brojnost turista, ovaj oblik policijske ophodnje nametnuo se kao jedno od kvalitetnih rješenja kako bi se postigla veća prisutnost, mobilnost i vidljivost policije na terenu'' naglasila je načelnica Policijske postaje Pula-Pola Tatjana Božac-Maksić i zahvalila Općini Fažana na donaciji, uz napomenu kako će bicikl koristiti kontakt policajac za područje Fažane Marijan Krapec, i to zaophodnju, kontrolu i regulaciju prometa te prevenciju kaznenih djela.

Dobru suradnju s Općinom Fažana istaknuo je i načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji je naglasio kako Policijska uprava istarska kroz svoj rad nastoji ostvariti što bolju suradnju s tijelima lokalne i područne  samouprave. ''To posebno dolazi do izražaja kroz strategiju djelovanja policije Policija u zajednici, koja se provodi već dugi niz godina, a kroz  koju nastojimo ostvarivati partnerske odnose s lokalnom zajednicom i zajednički rješavati probleme  te zajednički doprinositi kvaliteti života svakog građanina'' kazao je načelnik Cestar i istaknuo da to potvrđuje i formiranje biciklističke ophodnje na području Fažane. Cestar je naglasio kako je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana, pogotovo na području Istre, te da je sigurnost tijekom turističke sezone jedan od važnijih segmenata rada policije. ''Policijska uprava istarska i Policijska postaja Pula-Pola poduzimaju niz mjera kako bi se osigurala maksimalna sigurnost svih građana, a pogotovo turista. Formiranjem biciklističkih ophodnji stvaramo pretpostavku za još bolje djelovanje i rad policije, što u konačnici doprinosi boljem stanju sigurnosti na našem području'' istaknuo je načelnik policijske uprave i napomenuo kako je ovo, u posljednje dvije godine, jedanaesta biciklistička ophodnja na području Istre.  Cestar je još jednom zahvalio Općini Fažana na donaciji, uz napomenu da je donacija doprinos i pomoć u financijskom smislu, ali još je značajnije što na taj način istovremeno iskazujemo i potvrđujemo dobru suradnju na ostvarenju zajedničkog cilja, a to je da se svim građanima, a posebno turistima, omogući siguran dolazak i boravak u našoj zemlji, odnosno na području Istarske županije. 

Prednost biciklističkih ophodnji ogleda se u njihovoj pokretljivosti i neposrednijem kontaktu s građanima. Za razliku od automobilskih ophodnji, policajci na biciklima mogu patrolirati i intervenirati na mjestima na kojima se vozilima ne može prići. Pogodni su za ophodnje na područjima i u blizini plaža, u turističkim naseljima i kampovima, a što je bitno osobito u ljetnim mjesecima poradi prevencije kaznenih djela. Ovakve ophodnje ujedno su jeftinije i ekološki prihvatljivije. 

Biciklističke ophodnje najviše se koristite upravo za vrijeme turističke sezone i  doprinose većoj prisutnosti policije na terenu, što u preventivnom smislu može značajnije djelovati na smanjenje činjenja kaznenih djela i prekršaja, a sve s ciljem kako bi se gosti općine Fažana, ali i njeni žitelji, osjećali sigurnije.



Stranica