Biciklom na pješakinju

Slika PU_I/vijesti/2014/Biciklisti-djeca2.jpg

U prometnoj nesreći, koja se dogodila jučer oko 17.45 sati u Labinu, ozlijeđene su tri osobe.

Foto: Ilustracija

U prometnoj nesreći, koja se dogodila 23. lipnja oko 17.45 sati u Labinu, ozlijeđene su tri osobe.

Nesreća se dogodila kada je, u Ulici Zelenice, maloljetni hrvatski državljanin upravljao biciklom, na kojem je prevozio drugog maloljetnog hrvatskog državljanina. Niti jedan od maloljetnika nije imao propisanu zaštitnu kacigu, a dolaskom do pješačkog prijelaza, vozač bicikla se zbog brzine nije uspio na vrijeme zaustaviti već se sudario s 62-godišnjakinjom iz Labina, koja je prelazila preko pješačkog prijelaza. Od siline udarca, svo troje sudionika nesreće palo je na kolnik. Maloljetnici su pritom lakše ozlijeđeni, a pješakinja je upućena u Opću bolnicu Pula kako bi joj se pružila daljnja zdravstvena pomoć.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometna na cestama, protiv dvoje maloljetnih hrvatskih državljana pokreće se prekršajni postupak.

Budući su biciklisti i djeca ugroženije skupine sudionika u prometu, u cilju povećanja njihove sigurnosti, Policijska uprava istarska podsjeća da  vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Također podsjećamo i na druge zakonske odredbe koje se odnose na vozače bicikla:

  • od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani
  • vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebito je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika; ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog
  • vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi sudionici u prometu, osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

 

Kako bi se u narednom razdoblju sigurnost jedne od najugroženijih skupina dodatno povećala, istarska je policija izdala prikladni LETAK, kojim daje savjete i upozorava vozače bicikla na poštivanje prometnih propisa i pravila ponašanja u prometu. 



Stranica