Blagdanski susret predstavnika hrvatske, slovenske i talijanske policije

  • Slika /2023/Susret na granici6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavnici hrvatske, slovenske i talijanske policije pohvalili su dosadašnju suradnju i najavili nove zajedničke aktivnosti u cilju zaštite građana i održavanja povoljnog stanja sigurnosti 

Foto: PU istarska

U duhu dobre pogranične suradnje, na graničnom prijelazu Dragonja danas su se susreli predstavnici Policijske uprave istarske, Policijske uprave primorsko-goranske, Policijske uprave Koper i regionalni koordinator policijskih uprava Trst, Udine i Gorizia za pogranična pitanja.

Nakon što su razmijenili simbolične darove i čestitke za predstojeće blagdane, načelnica Policijske uprave Koper Alenka Korošec Peruzin, kao domaćin susreta, zahvalila je kolegama iz Pule, Rijeke i Trsta na dosadašnjoj suradnji i izrazila nadu u nastavak kvalitetne suradnje i u narednom razdoblju.

Prisutnima se obratio i načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot koji je istaknuo kako je iza nas još jedna godina uspješne policijske suradnje i to ne samo po pitanju zaštite državne granice i sprječavanja nezakonitih migracija, već i po pitanju suzbijanja svih oblika kriminaliteta i drugih aktivnosti koje poduzimamo kako bi se naši građani osjećali sigurno.

„Ova godina unijela je promjene u naš način rada. Ulaskom u Schengenski prostor, ukinuli smo kontrole na graničnim prijelazima sa Slovenijom tako da su se policijski službenici, koji su obavljali poslove granične kontrole na tim graničnim prijelazima, preusmjerili na druge zadaće. Većina ih sada obavlja kompenzacijske mjere po dubini teritorija i neposredno uz granicu u cilju sprječavanja protupravnosti. Drago mi je što mogu reći da su se kompenzacijske mjere pokazale uspješnima te da smo, zahvaljujući mobilnosti policijskih službenika, ostvarili bolje rezultate glede zapljena droge i pronalaska osoba za kojima su bile raspisane potrage.“

Posljednja dva mjeseca, s obzirom na stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te na prijetnju javnom redu  i unutarnjoj sigurnosti u EU i sprječavanje terorizma, talijanska i slovenska policija uvele su privremenu graničnu kontrolu. Načelnik Klabot istaknuo je kako su sve tri države u stalnom kontaktu te da svi sa svoje strane državne granice poduzimaju mjere u cilju sprječavanja protupravnosti i održavanja povoljnog stanja javne sigurnosti. 

Na tragu sastanka ministara unutarnjih poslova koji je održan početkom studenoga u Trstu, u tijeku su dogovori za provođenjem zajedničkih kontrola hrvatske, slovenske i talijanske policije (tzv. mješovite ophodnje), koje bi se provodile u okviru kompenzacijskih mjera koje imaju sve tri države jer se samo suradnjom i zajedničkim radom može uspješno odgovoriti na nove sigurnosne izazove. "Još smo povezaniji, a zahvaljujući dobroj suradnji i svakodnevnoj razmijeni operativnih informacija, kontinuirano radimo na tome da se naši građani osjećaju sigurno i zaštićeno", zaključio je Klabot.

Dobru suradnju potvrdili su i načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad i regionalni koordinator policijskih uprava Trst, Udine i Gorizia za pogranična pitanja Gianluca Greco, istaknuvši kako su uvjereni kako će se uspješna suradnja nastaviti i u narednom razdoblju, pogotovo s obzirom na postojeće prijetnje javnoj sigurnosti u Europi. 

Stranica