Brzina i alkohol najčešći uzroci prometnih nesreća

Slika PU_I/brzinaw.jpg

Na području Policijske uprave istarske u prvih šest mjeseci 2015. godine zabilježeno je 850 prometnih nesreća, što je za 13% više nego u istom razdoblju 2014. godine, kada su evidentirane 753 prometne nesreće. Prema posljedicama zabilježeno je:

 Foto: Ilustracija 

Na području Policijske uprave istarske u prvih šest mjeseci 2015. godine zabilježeno je 850 prometnih nesreća, što je za 13% više nego u istom razdoblju 2014. godine, kada su evidentirane 753 prometne nesreće. U odnosu na posljedice zabilježeno je:

  •  7 prometnih nesreća sa poginulim osobama, što je za 36 % ili 5 prometnih nesreća manje nego u istom razdoblju 2014 godine, kada je evidentirano 11 nesreća s poginulim osobama.
  • 298 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobamašto je za 9%  više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine
  • 545 prometnih nesreća s materijalnom štetom što je16% više u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih šest mjeseci 2015. godine stradalo je ukupno 419 osoba, što je 9 % više  stradalih u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su stradale 384 osobe, od toga:

  • 10 osoba je smrtno stradalo, što je za 9 % manje nego u istom razdoblju 2014. godine, kada je 11 osoba smrtno stradalo;
  • 51 osoba je zadobila teške tjelesne ozljede, što je za 12 % manje nego u istom razdoblju 2014. godine;
  • 358 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede, što je za 13 % više nego u istom razdoblju 2014. godine,

Najčešći uzroci prometnih nesreća u proteklih šest mjeseci 2015. godine su  nepropisna ili neprilagođena brzina i alkohol.

BRZINA 

Zbog nepropisne ili neprilagođene brzine dogodilo se 205 prometnih nesreća (9 nesreća manje nego 2014. kada se dogodilo 214 nesreća). U tim prometnim nesrećama stradalo je 156 osoba od kojih su 3 osobe smrtno stradale, 24 su zadobile teške a 129 osoba lakše tjelesne ozljede.

Najviše prometnih nesreća kojima je uzrok brzina, zabilježen je u dane vikenda, subotom i nedjeljom i to 86 prometnih nesreća. Najviše nesreća dogodilo se od 14 do 18 sati (51 prometna nesreća).

U 52 prometne nesreće kod kojih je utvrđena neprilagođena brzina kao uzrok, vozači su bili i pod utjecajem alkohola.

U najviše prometnih nesreća koje su se dogodile kao posljedica nepropisne brzine, sudjelovali su vozači u dobi od 31 do 40 godina, u njih 50. Slijede  vozači u dobi od 18 do 24 godine koji su neprilagođenom brzinom skrivili 46 nesreća.

Analizom prekršaja u prometu koji su u proteklih šest mjeseci zabilježeni na području Policijske uprave istarske vidljivo je da prednjače prekršaji prekoračenja dozvoljene brzine, što čini udio od 33% u ukupnom broju utvrđenih prometnih prekršaja. U nadzoru prometa policijski službenici su od početka godine, uređajima za mjerenje brzine kretanja vozila utvrdili su 6 638 prekršaja prekoračenja brzine.

ALKOHOL

U 850 prometnih nesreća koje su zabilježene od početka godine sudjelovalo je 128 vozača pod utjecajem alkohola. Oni su najviše nesreća prouzročili u naseljenim mjestima (66 nesreća), nedjeljom (42 prometne nesreće) te u večernjim i noćnim satima, u vremenu od 18 do 22 sata (40 prometnih nesreća).

Vozači koji su skrivili prometne nesreće pod utjecajem alkohola u najvećem broju slučajeva su mlađe dobi od 18 do 24 godine (27 nesreća) i dobi od 50 do 60 godina (27 prometnih nesreća).

PREPORUKE SVIM SUDIONICIMA U PROMETU

Iz statističkih pokazatelja je vidljivo da zbog nepoštivanja prometnih propisa stradava velik broj sudionika u prometu i nastaju velike materijalne štete. Upravo je pridržavanje i poštivanje prometnih propisa bitan uvjet za smanjenje ovih posljedica.

Da bi sigurnost na cesti bila bolja potrebno je da vozači poštuju prometne propise a posebice da:

  •  voze brzinom koja je dopuštena prometnim znakovima ili prometnim pravilima,
  •  poštuju prednost prolaza,
  •  izbjegavaju rizična pretjecanja,
  •  ne voze pod utjecajem alkohola,
  •  uvijek smanje brzinu i povećaju oprez kada se na cesti ili u blizini ceste nalaze djeca i starije osobe.

Za vrijeme vožnje mopedom i motociklom vozači i putnici moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a vozači i putnici u vozilima moraju biti vezani sigurnosnim pojasom.      

Preporuka je da vozači bicikla koriste zaštitne kacige, poradi smanjenja ozljeđivanja prilikom pada s bicikla.

Odgovorno ponašanje u prometu i poštivanje prometnih propisa smanjit će broj prometnih nesreća i njihove posljedice te apeliramo na sve sudionike u prometu da se odgovorno ponašaju i poštuju prometne propise.



Stranica