BUDI VIDLJIV – u fokusu pješaci u uvjetima smanjenje vidljivosti i noću

Slika /2020/pješaci.uočime.jpg

Pješaci su jedna od ranjivijih skupina sudionika u prometu te će policija provoditi pojačane aktivnosti u cilju njihove zaštite, pogotovo u uvjetima smanjenje vidljivosti

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećalo stanje sigurnosti u prometu i smanjili prekršaji koji su najčešći uzroci prometnih nesreća pješaka, djelatnici Policijski uprave istarske će do kraja godine provoditi pojačane aktivnosti u cilju zaštite pješaka kao jedne od najranjivijih kategorija sudionika u prometu.

Aktivnosti policije bit će usmjerene na prevenciju i prekršaje pješaka, što znači da će policijski službenici kontrolirati pješake koji se kreću kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Provjeravat će se jesu li pješaci označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti, a policija će pješake koji ne poštuju propise upozoravati te će im dijeliti reflektirajuće trake za bolju vidljivost i uočljivost noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Podsjećamo pješake na prometne propise kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju sigurnost, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:
  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže lijevom rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja te se prije prelaska uvjerite da to možete učiniti sigurno!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

I ovom prilikom pozivamo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

Letak BUDI VIDLJIV sa savjetima pješacima
 

Stranica