Buran vikend na istarskim cestama: vozili s više od tri promila

Slika /2018/prometna policija10.JPG

Dvojica vozača koje su policijski službenici zaustavili ovog vikenda imala su preko tri promila

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave istarske od 22. do 24. ožujka 2024. godine evidentirano je dest prometnih nesreća, od kojih četiri s ozlijeđenim osobama i šest s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna osoba zadobila je teške ozljede, a pet osoba je lakše ozlijeđeno.

Tijekom vikenda kontroliran je 361 vozač/vozila. Iz prometa je isključeno 16 vozača i 2 vozila. Utvrđena su 163 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih:
 
  • vožnja pod utjecajem alkohola - 14 prekršaja
  • nepropisna brzina - 75 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 13 prekršaja
  • nezakonito korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 14 prekršaja
  • ostali prekršaji - 47 prekršaja.

U noći sa subote na nedjelju, 23. na 24. ožujka, na područjucijele policijske uprave provedena je prometna akcija ''Kontrola alkoholiziranosti vozača''. Za vrijeme prometne akcije utvrđeno je 17 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 12 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. No, policija je izvan vremena akcije zaustavila dvojicu vozača koji su sudjelovali u prometu, a imali su preko tri promila alkohola u organizmu.
 
Porečka je policija 23. ožujka oko 17 sati na kolniku državne ceste D75 u Poreču zatekla 55-godišnjeg bosanskohercegovačkog državljanina kako upravlja automobilom, bosanskohercegovačke registracijske oznake, pod utjecajem alkohola od 3.43 promila i bez korištenja sigurnosnog pojasa. Muškarac je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama nadležni sud mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 1.370 eura i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Labinska je policija 24. ožujka oko 22.25 sati u Ulici Zelenice u Labinu zaustavila automobil, pulske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 3.12 promila upravljao 62-godišnjak. Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje. Protiv njega se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokreće prekršajni postupak.

Priopćenja