Delegacija PD Hannover u posjetu PU istarskoj

Slika PU_I/vijesti/2015/hannover.JPG

Foto: PU istarska

Uspješna suradnja Policijske uprave istarske i Polizeidirektion Hannover (PD Hannover) nastavlja se i dalje pa je tako danas, u Puli, načelnik policijske uprave Dragutin Cestar održao svečani prijem za  šesteročlanu delegaciju PD Hannover, koja od 28. rujna do 5. listopada boravi u radnom posjetu Istri.

Naime, međunarodna policijska suradnja PU istarske i PD Hannover  traje od listopada 2002. godine, a započela je u okviru Sporazuma o stabilnosti za jugoistočnu Europu, kao dio projekta o suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke, u sklopu Strategije djelovanja Policija u zajednici – Razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici. Suradnja se ostvaruje kroz godišnje međusobne radne posjete delegacija obiju policijskih uprava. Tijekom godina razmijenjena su iskustva iz raznih područja policijskog djelovanja, osobito na polju prevencije kriminaliteta, prometne prevencije, prevencije rizičnih ponašanja mladih, osiguranja javnih okupljanja, kao i razmjena iskustava o novim pojavnim oblicima kaznenih djela, osobito na području kriminaliteta droga, trgovine ljudima, kompjuterskog odnosno, cyber kriminaliteta.

Kroz dugogodišnju suradnju PU Hannover i PU istarske nastupile su pozitivne promjene u načinu rada PU istarske, prvenstveno zahvaljujući dobro organiziranim radnim posjetima obje strane. Kroz navedene posjete uglavnom su obrađivane teme koje predstavljaju sigurnosni problem i u PU Hannover i u PU istarskoj,  a dobri primjeri njemačke prakse u rješavanju problema implementirani su i prilagođeni načinu rada PU istarske. Najznačajniji rezultati ostvareni su na području prevencije u lokalnoj zajednici, što je dovelo i do osnivanja Vijeća za komunalnu prevenciju u osam gradova i općina na području Istarske županije. Značajan napredak ostvaren je na unaprjeđenju rada kontakt policije.

Upravo zahvaljujući suradnji dviju uprava, u rujnu 2009. godine, započeo je i zajednički rad na izradi priručnika za kontakt policajce pa je tako nastao priručnik „Policijski rad okrenut zajednici“, namijenjen policijskim rukovoditeljima i policijskim službenicima, orijentiranim na rad za zajednicu i sa zajednicom. Priručnik je tiskan uz financijsku potporu  Saveznog ministarstva unutarnjih poslova SR Njemačke,  izdan je krajem 2013. godine, a koristi se kao praktičan vodič u radu policijskim službenicima na području cijele države.

Načelnik Cestar i načelnik PD Hannover Volker Kluwe izrazili su zadovoljstvo dosad razmijenjenim iskustvima i činjenicom da suradnju između dviju policijskih uprava podupiru i Savezno ministarstvo unutarnjih poslova SR Njemačke i Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Dokaz tome je i zahvalnica, koja je načelniku Kluweu uručena jučer na kolegiju ministra u Opatovcu. Riječ je o zahvalnici koju je PD Hannover dobila za višegodišnju uspješnu suradnju i partnerstvo s PU istarskom, a koje je tijekom trinaestogodišnje suradnje doprinijelo poboljšanju rada u mnogim segmentima rada istarske policije. Također, svakako je bitno napomenuti i da je zbog nastojanja obiju policijskih uprava, tijekom ovog ljeta, u sklopu projekta ''Sigurna turistička sezona'', na području Hrvatske boravila troje policijskih službenika PD Hannover, i to dvoje na području PU istarske i jedna policijska službenica na području PU šibensko-kninske.

Nakon prijema u PU istarskoj, delegacija PD Hannover se zajedno s načelnikom Cestarom uputila prema Komunalnoj palači, gdje ih je srdačno dočekala zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci. Zajedno s načelnicom Policijske postaje Pula-Pola Tatjanom Božac-Maksić, upoznala je delegaciju s radom Vijeća za komunalnu prevenciju  te aktivnostima koje se provode po pitanju prevencije maloljetničke delinkvencije.

Tijekom ovog radnog posjeta, PU istarska će njemačko izaslanstvo upoznati s aktivnostima koje se provode u cilju zaštite žrtava kaznenih djela i obiteljskog nasilja, suradnjom sa Sigurnom kućom Istra i udrugama osoba s invaliditetom te Lovačkim savezom Istarske županije. Osim toga, riječi će biti i o uklanjanju i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava, provjeri uspostavljanja telekomunikacijskih kontakata i skimmingu, a kao još jedan pokazatelj dobre suradnje, u petak će se održati konferencija za medije, na kojoj će se predstaviti slikovnica ''Ana i Marko'' te partnerstvo s udrugom White IT.

 



Stranica