Dovršeno kriminalističko istraživanje

Slika PU_I/bmw fotka copy.jpg

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta PU istarske, proveli su kriminalističko istraživanje zbog kaznenih djela teških krađa motornih vozila visoke klase tijekom turističke sezone na području PU istarske i PU primorsko-goranske.

PU istarska:  

Policijski službenici PU istarske, proveli su kriminalističko istraživanje zbog kaznenih djela teških krađa motornih vozila visoke klase tijekom  turističke sezone na području PU istarske i PU primorsko-goranske.

Osobna vozila otuđena su na području gradova Poreča, Umaga, Opatije i Crikvenice, a istraživanje je provedeno nad 45-godišnjim poljskim državljaninom i dvoje hrvatskih državljana, 21-godišnjakom i 38-godišnjakom,  za koje je utvrđena osnovana sumnja  da su tijekom turističke sezone, u razdoblju od 11.04. do 22.09.2011. godine, izvršili šest kaznenih djela  teških krađa i jedan pokušaj kaznenog djela  teške krađe  motornih vozila marke BMW X5 , BMW X6, BMW 530,  BMW 330, BMW 320, starosti do dvije godine. Otuđenja su izvršena  na način da su, po prethodnom dogovoru o zajedničkom djelovanju, zajedno vršili opservaciju područja poradi pronalaska automobila visoke klase pogodnih za krađu, da bi potom pratili vlasnike i automobile koje su namjeravali otuđiti.  Vozila su otuđivana lomljenjem cilindrične brave na vratima vozača ili razbijanjem malog trokutastog stakla na zadnjim desnim vratima, nakon čega bi počinitelji ušli u vozilo te bi pomoću specijalnog elektroničkog provalničkog alata izrađivali kontakt ključeve za vozila, a potom ih odvozili. Na  otuđena  vozila  bi potom stavljali  druge strane registracijske oznake, maskirali bi tragove provale  te bi ih takve odvozili na područje gradova Rovinja, Pula i Umaga, gdje bi ih ostavljali na otvorenim parkiralištima, odnosno na mjestima gdje se vozila uobičajeno ostavljaju (marine, parkirališta hotela, turistička naselja) ili u iznajmljenim garažama.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, sva otuđena vozila su pronađena i vraćena vlasnicima, a tijekom današnjeg dana počinitelji su privedeni sucu istrage Županijskog suda u Puli, gdje im je određen istražni zatvor.  



Stranica