Dovršeno kriminalističko istraživanje smrti Martine Duras Pauletić

Slika PU_I/vijesti/2012/pressica Martina2.JPG

Policijski službenici Policijske uprave istarske dovršili su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom iz Pule, sveobuhvatno kriminalističko istraživanje okolnosti smrti Martine Duras Pauletić iz Pule, koja je 10. lipnja ove godine pronađena mrtva u stanu u Ulici Sisplac u Puli.

Foto: PU istarska 

Danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana izvanredna tiskovna konferencija povodom kriminalističkog istraživanja, koje su policijski službenici Policijske uprave istarske dovršili u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom iz Pule, a vezano za okolnosti smrti Martine Duras Pauletić iz Pule, koja je 10. lipnja ove godine pronađena mrtva u stanu u Ulici Sisplac u Puli.

Policija je dojavu o pronalasku mrtve ženske osobe u stanu u Ulici Sisplac zaprimila 10. lipnja oko 12,15 sati te su se policijski službenici odmah uputili na mjesto događaja. Mrtvo tijelo pregledali su mrtvozornica i patolog Opće bolnice Pula, kojom prilikom su pronađeni tragovi, karakteristični za trovanje ugljičnim monoksidom, a obavljenom obdukcijom na Odjelu patologije Opće bolnice Pula potvrđeno je kako je smrt nastupila uslijed trovanja ugljičnim monoksidom.

Policijski službenici Policijske uprave istarske započeli su istoga dana s obavljanjem očevida. Budući se neposredno prije, kao i za vrijeme obavljanja očevida na mjestu događaja osjetio miris plina, pozvani su vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'' iz Zagreba kako bi se provjerilo da li su razlog istjecanja plina neispravne instalacije. Obavljenim očevidom utvrđeno je da su plinske instalacije i trošila ispravni, odnosno isključena je mogućnost tehničkog kvara i istjecanje plina na plinskim trošilima kao uzrok smrti. Također je obavljen i pregled dimnjaka te ventilacijskih otvora, a u stanu su obavljena potrebna mjerenja poradi utvrđivanja koncentracije ugljičnog monoksida. Osim toga, izvršen je uvid i u volumni sastav gradskog plina, iz kojeg je očitan podatak da se u sastavu plina nalazi i 15% ugljičnog monoksida.

Provedenim vještačenjem uzorka krvi pokojnice utvrđeno je kako se u krvi nalazi koncentracija karboksihemoglobina od 68%, što je više od koncentracije koja je smrtonosna za većinu ljudi srednje dobi i srednje razvijenosti. Drugim toksikološkim vještačenjima u uzorku krvi pokojne nije utvrđena prisutnost alkohola, droge, psihotropnih tvari i njihovih metabolita.

Uz sve spomenute aktivnosti, policijski službenici poduzeli su i druge izvidne i dokazne radnje u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti događaja, uključujući i razgovore sa svim osobama koje su mogle pružiti korisna saznanja o smrti.

Dakle, provedenim sveobuhvatnim kriminalističkim istraživanjem otklonjene su sumnje da bi se radilo o ubojstvu ili bilo kojem drugom kaznenom djelu. Sve do sada provedene radnje potvrđuju da je pokojna počinila samoubojstvo tako da je boraveći sama u stanu otvorila plin na plinskom štednjaku, kojeg je udisala sve dok nije udahnula toksičnu količinu gradskog plina koji sadrži, kako je navedeno, 15% ugljičnog monoksida, a što je dovelo do trovanja.



Stranica