Držali pse bez nadzora pa dobili kazne

Slika /2019/pas s povodcem.JPG

Policija je jučer zabilježila dva događaja držanja životinja bez nazora, zbog čega su prekršajno sankcionirani vlasnici pasa

Foto: Ilustracija

Prvi slučaj zabilježen je oko 10.30 sati u Dajli kraj Novigrada, kada je pas mješanac, kojeg je 51-godišnjak držao bez nadzora, dotrčao do psa njemačkog špica, kojeg je na povodcu šetao 48-godišnjak, te ga je ugrizao.  
 
Drugi slučaj evidentiran je oko 16 sati u Ulici Vladimira Gortana u Pazinu, kada je 40-godišnjakinja neoprezno držala psa bull terijera koji joj je pobjegao pa je u Muntriljskoj ulici ugrizao psa zlatnog retrivera, kojeg je na povodcu šetala 25-godišnjakinja.
 
Vlasnicima pasa koji nisu bili pod nadzorom izdani su prekršajni nalozi zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a o događajima je policija obavijestila nadležne veterinarske inspekcije.
Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom.
 
Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, potrebno je da vlasnici pasa prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, a posebice djecu, koriste za psa povodac i brnjicu (kada je to potrebno).    

Stranica