Držanje životinja bez nadzora: upozorenje građanima

Slika /2018/policijski auto šuma.JPG

Kako bi se spriječili nasrtaji pasa na druge životinje i ljude, policija upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom.

Foto: Ilustracija

Policijska uprava istarska je tijekom jučerašnjeg dana zabilježila dva slučaja držanja životinja bez nadzora, u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Prvi slučaj zabilježen je jučer oko 16 sati, u Petroviji kraj Umaga, kada je 67-godišnjak šetao bez povodca psa engleskog setera i dva zlatna retrivera, u vlasništvu 39-godišnjakinje. U jednom trenutku do njih su dotrčala dva američka staforda, koje je bez nadzora držao 30-godišnjak  te su napali druge pse i ozlijedili jednog zlatnog retrivera. O događaju je izvještena nadležna inspekcija, dok u svezi događaja policijski službenici nastavljaju utvrđivati okolnosti događaja.

Drugi slučaj zabilježen je oko 20.30 sati  u Fažani, kada se pas američki staford, kojeg je 44-godišnjak šetao na povodcu, u jednom trenutku istrgnuo i dotrčao do psa mješanca, kojeg je na povodcu držala 26-godišnjakinja. U pokušaju razdvajanja pasa, američki staford ugrizao je ženu, lakše ju ozlijedivši. Zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 44-godišnjem vlasniku psa naplaćena je novčana kazna.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, policija upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) prilikom njihove šetnje, zbog ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu.  


Pisane vijesti