Edukacija policijskih službenika o poboljšanju kvalitete policijskog postupanja i pristupa osobama s invaliditetom

Slika PU_I/vijesti/2014/invalidi.JPG

Foto: PU istarska 

U Istarskoj županiji, po posljednjim podacima, živi 14 tisuća osoba s invaliditetom, što čini 6.8 stanovništva.  Budući se osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu susreću se sa brojnim poteškoćama, uglavnom uvjetovanim nerazumijevanjem okoline za njihove specifične potrebe, Policijska uprava istarska inicirala je zajedničku aktivnost s Društvom distrofičara Istre i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), o čemu je bilo riječi na današnjoj konferenciji za medije, koja je održana u zgradi policijske uprave u Puli.

Uz domaćina, načelnika uprave Dragutina Cestara, na konferenciji za medije sudjelovali su i predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr.med. Zorislav Bobuš, predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske Marica Mirić, predsjednik Društva distrofičara Istre Davor Komar te predstavnici različitih skupina osoba s invaliditetom, koji će educirati djelatnike policije sa specifičnim teškoćama s kojima se susreću.

Načelnik policijske uprave istaknuo je da je policija javna služba, odgovorna za sigurnost građana te da okosnicu policije čine pristupačnost i kompetentnost, a da je jedan od parametara, kojim se određuje učinkovitost policije suradnja s građanima, odnosno stvaranje partnerskog odnosa između policije i građana kroz koordinirano provođenje aktivnosti.  ''Obzirom na specifične potrebe osoba s invaliditetom, kao i na određene poteškoće na koje nailaze u  komunikaciji s okolinom pa i u kontaktima s policijskim službenicima, Policijska uprava istarska inicirala je zajedničku aktivnost  s   Društvom distrofičara Istre i krovnom organizacijom u Republici Hrvatskoj, Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, u sklopu koje je kroz četiri modula dogovorena edukacija policijskih službenika i službenika koji rade na upravnim poslovima i poslovima inspektorata'' naglasio je Cestar.

Prvi modul, s kojim se započelo nakon konferencije za medije, namijenjen je policijskim službenicima temeljne policije, koji su po prirodi posla u stalnom kontaktu sa građanima. To su policijski službenici koji izlaze na  intervencije u situacijama narušavanja javnog reda i mira, obiteljskog nasilja, osiguranja javnih okupljanja, asistencija, ostvarivanje kontakata s osobama koje prebivaju ili borave na određenom području,  zaprimaju dojave,  pružaju pomoć i zaštitu žrtvama kaznenih djela te provode preventivne aktivnosti.

Policijska uprava istarska i dosad se,  u namjeri da im pomogne u ostvarivanju njihovih prava, nastojala približiti osobama s invaliditetom pa je tako prilagodila pristup ulazu u zgradu policijske uprave te u zgrade tri policijske postaje, ugradnjom podiznih platformi ili rampa.   U skladu s mogućnostima, namjeravaju se poduzeti mjere na osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom i slabije pokretljivosti i u preostalim policijskim postajama. ''Rješavanje fizičkih, arhitektonskih barijera, s kojima se osobe s invaliditetom susreću prilikom svog prvog kontakta s policijom i potrebe ulaska u prostor policije, tek su prvi korak kojim se Policijska uprava istarska nastoji približiti osobama s invaliditetom u namjeri da im pomogne u ostvarivanju njihovih prava, u slučajevima kad im je potrebna usluga policije, bilo da se radi o upravnim poslovima ili su žrtve prekršaja ili kaznenih djela'' istaknuo je načelnik policijske uprave.

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr.med. Zorislav Bobuš upoznao je predstavnike medija s pravima osoba s invaliditetom te o potrebi ovakvih edukacija, kojom prilikom je naglasio kako u Europi ima oko 16% osoba s invaliditetom te da je Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom podigla problem invaliditeta do nivoa poštivanja ljudskih prava.  Navedena konvencija se, između ostalog, bavi i životom osoba s invaliditetom u zajednici te je u njoj istaknuo kako cijelu zajednicu treba organizirati kako bi bila svrsishodnija i pri ruci osobama s invaliditetom. Bobuš je naglasio kako osobe s invaliditetom ne gledaju policiju kao represivni aparat, već kao podršku te da je svrha ovih edukacija da policijski službenici znaju prepoznati osobu s invaliditetom, shvatiti je i sukladno tome pravilno reagirati. S time se složila i predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske Marica Mirić, koja je navela kako se osobe s invaliditetom, kao i policijski službenici, svatko na svoj način, u zajednici susreću s brojnim izazovima. ''Cilj ovih edukacija je stvoriti model policije po mjeri zajednice, a samim time i po mjeri osoba s invaliditetom'' istaknula je Mirić i napomenula kako će policijski službenici bolje štititi prava osoba s invaliditetom ako ih razumiju.

Predsjednik Društva distrofičara Istre Davor Komar zahvalio je Policijskoj upravi istarskoj na ovoj inicijativi te je istaknuo kako je Istra već mnogo učinila po pitanju zaštite osoba s invaliditetom. ''Policijske službenike nikako ne doživljavamo kao represiju, već na njih gledamo isključivo kao podršku i oni su prvi koje bi zvali u slučaju da nam na bilo koji način zatreba pomoć'' napomenuo je Komar i istaknuo kako je cilj edukacija upoznavanje policijskih službenika s teškoćama, s kojima se susreće svaka od skupina osoba s invaliditetom te senzibiliziranje na specifične potrebe i nužnosti posebnog pristupa, kako bi im se na adekvatan način pomoglo u ostvarivanju prava, u slučajevima kada su žrtve nekog oblika protupravnog ponašanja i imaju potrebe za policijskim postupanjem.

Nakon konferencije za medije održan je prvi modul edukacija za policijske službenike temeljne policije, a slijede još tri modula edukacije, kojima će biti obuhvaćeni policijski službenici prometne policije, kriminalističke policije te službenici upravnih poslova i inspektorata, obzirom da svi oni dolaze u neposredan kontakt s osobama s invaliditetom. 

 

  



Stranica