Edukacija umirovljenika o prijevarama

Slika PU_I/vijesti/2016/umirovljenici vinkuran.JPG

Foto: PU istarska

Odjel prevencije PU istarske nastavio je provoditi preventivne aktivnosti u cilju zaštite građana starije dobi pa je tako u subotu, 2. travnja, u općinskoj čitaonici u Vinkuranu, održana edukacija članova sindikata umirovljenika s medulinskog područja.

Naime, suradnja sa Sindikatom umirovljenika u Istri traje već duže razdoblje te je i ovog puta voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović okupljene informirala o najčešćim oblicima prijevara starijih osoba, kao što su lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja i stradavanja, dovođenje u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda te iskorištavanje odsutnosti neke osobe, stresne situacije ili trenutnog duševnog stanja žrtve. Kroz konkretne primjere prijevara, naglasila je važnost da građani nepoznate osobe ne puštaju olako u svoje domove, posebice kada su u njima sami te da na kućnom pragu ne potpisuju nikakve dokumente na brzinu prije nego provjere s nekim njihov sadržaj. Upozorila ih je da ne nasjedaju na trikove nepoznatih osoba na kućnom pragu, kao što je nesvjestica, malaksalost i slično, već da se zapitaju što upravo ta osoba radi na njihovom kućnom pragu.

Osim o prijevarama u domovima, voditeljica Odjela prevencije upoznala je prisutne i s modalitetima prijevara starijih osoba na ulici te ih je pozvala da, u slučaju takvih događaja, obavezno obavijeste policiju i pokušaju zapamtiti što je više moguće pojedinosti o počinitelju kako bi pomogli policiji. Nakon održane edukacije, kojoj je nazočio i načelnik općine Medulin Goran Buić, građani su željeli doznati više informacija o tome kako mogu prijaviti sumnjive događaje, ali i o mogućnostima zaštite domova, u smislu tehničke i mehaničke zaštite. Ujedno im je skrenuta pozornost na to kako je  bitno prijaviti i pokušaje ovakvih događaja, kako se isti ne bi ponovili u neposrednom susjedstvu.  



Stranica