Edukacije djece o sigurnosti na društvenim mrežama i internetu

Slika PU_I/vijesti/2013/FB edukacija.JPG

Kako bi se mladima skrenula pozornost na opasnosti društvenih mreža te posljedice koje njihovi komentari, objave ili fotografije mogu izazvati, policijske službenice Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta mladih i obitelji Policijske uprave istarske provode prikladne edukacije u školama.

Foto: PU istarska

Uz sve brži razvoj tehnologija i sve veću rasprostranjenost računala, djeca danas, osim za izradu zadaća, zabavu i istraživanje, računala svakodnevno koriste i za komunikaciju putem društvenih mreža.  Razmjena mišljenja, fotografija i video materijala putem Facebooka, MySpacea, Twittera i ostalih mreža omogućuje im međusobnu komunikaciju, ali i vlastitu promociju. Osim štozadovoljavaju svoju potrebu da budu viđeni onakvima kakvima se žele prikazati, mladima društvene mreže služi i za kontrolu imidža svojih vršnjaka u javnosti te tu često nastaju problemi. Naime, osim što sebe žele prikazati društveno poželjnima, istovremeno koriste društvene mreže da vršnjake koji im se iz određenih razloga ne sviđaju, prikažu u negativnom svjetlu.

U posljednje vrijeme, kroz medije, ali i postupanja policijskih službenika u konkretnim slučajevima, uočen je trend zlostavljanja putem društvenih mreža među vršnjacima – otvaraju se lažni profili osoba, kreiraju se grupe koje u svom nazivu, pokraj imena i prezimena žrtve, imaju i riječi koje pozivaju na mržnju, objavljuju se video uradci koji prikazuju zlostavljanje, osobe se vrijeđa ili im se prijeti, nerijetko i fizičkim napadom. Upravo stoga, kako bi se mladima skrenula pozornost na opasnosti društvenih mreža te posljedice koje njihovi komentari, objave ili fotografije mogu izazvati, policijske službenice Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta mladih i obitelji Policijske uprave istarske provode prikladne edukacije u školama. Danas je na red došla Talijanska srednja škola u Rovinju, gdje je policijska službenica Vedrana Milovan upoznala djecu s opasnostima koje vrebaju preko interneta. Policijska službenica mlade je upoznala s dobrim i lošim stranama internetske komunikacije te protupravnim ponašanjima koja mladi čine putem računala i mobitela. Uputila ih je na zakonodavne odredbe koje uređuju na koji se način mogu počiniti kaznena djela prijetnje, klevete, uvrede, sramoćenja, neovlaštenog slikovnog snimanja, iskorištavanja djece za pornografiju i povrede privatnosti djeteta te na propisane kazne za navedena kaznena djela. Policijska službenica izlaganje je završila sa savjetima djeci što učiniti ukoliko su žrtve, ali i ako su počinitelji, uz osnovnu poruku ''ne čini ono što ne bi želio/željela da drugi tebi čini''.

 

Policija  mladima savjetuje slijedeće:

  • Budi siguran/na da razumiješ osnove sigurnosti i privatnosti na internetu.
  • Ne daj nikome svoje korisničke podatke (lozinke) - ni najboljim prijateljima ili dečku/djevojci.
  • slušaj savjete svojih roditelja, oni ti žele dobro, nemoj se bojati potražiti pomoć ili savjet od njih. Ako netko od tebe traži da učiniš nešto za što misliš da ni bi trebao/la učiniti, obavijesti o tome roditelje.
  • Neka ti prijatelji na mreži budu samo osobe koje uistinu i poznaješ u stvarnom životu.
  • Pažljivo prihvaćaj nove prijatelje.
  • Nikada se nemoj sastajati s osobama koje upoznaš preko interneta, bez da se prethodno o tome ne dogovoriš s roditeljima.
  • Nemoj se bojati prijaviti neprimjerene sadržaje - to je lako napraviti, a prijava je anonimna.
  • Ako neprimjerene sadržaje želiš prijaviti policiji, učini to prije nego što ih prijaviš administratoru/moderatoru društvene mreže ili neprimjerene sadržaje pohrani na svoje računalo, kako bi eventualno kasnije mogao/la pokazati policiji, odnosno, kako bi mogli poslužiti kao dokaz.
  • Blokiraj korisnike s kojima ne želiš komunicirati.
  • Ne sudjeluj u širenu glasina o drugim ljudima preko interneta, odnosno ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu.
  • Ukoliko primiš prijeteću, uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku ili se od tebe traži da drugim osobama pošalješ svoje neprimjerene fotografije i video isječke, ODMAH obavijesti roditelje ili policiju!


Stranica