Europski dan bez poginulih u prometu

Slika PU_I/vijesti/2016/prometna preventiva.JPG

Foto: Ilustracija

Na inicijativu TISPOL-a (Mreža prometne policije država Europe), a u suradnji s Europskom komisijom, političarima, nositeljima strategije i partnerima u području sigurnosti cestovnog prometa iz cijele Europe, odabran je 21. rujan za prvi  ''Europski dan bez poginulih u prometu'' (projekt EDWARD).

Cilj projekta je da 21. rujna nitko ne pogine na cestama, ali naravno, svaki dan bi trebao biti EDWARD dan.

Pozivamo sve vozače i pješake da se uključe u ovaj projekt i da 21. rujna budu tolerantni jedni prema drugima, da budu oprezni u prometu i da se suzdrže od svjesnog činjenja prekršaja jer se zbog prekršaja i događaju prometne nesreće.

Da je potrebno u prometu biti oprezan i poštivati prometne propise najbolje nam ukazuje broj poginulih osoba na našim cestama. U deset godina, to jest od 2006. do 2015. godine, na cestama na području Policijske uprave istarske, poginulo je 279 osoba. Najviše osoba poginulo je 2007. godine (41 osoba) i 2006. godine (40 osoba), no nakon te dvije godine na našim cestama se smanjuje broj poginulih osoba.  U 2008. poginule su 32 osobe, 2009. poginulo je 36 osoba, 2010. poginulo je 27 osoba, 2011. poginulo je 18 osoba, 2012. poginulo je 27 osoba, 2013. poginulo je  15 osoba , 2014. poginulo je 19 osoba,  a 2015. godine poginule su 24 osobe. U proteklih devet mjeseci ove godine pognulo je 16 osoba, a isto toliko ih je poginulo u istom razdoblju prošle godine.

Najviše prometnih nesreća prouzrokuju vozači koji voze brzinom većom od dopuštene, koji voze pod utjecajem alkohola, koji nepropisno pretječu i koji se ne zaustavljaju ispred prometnog znaka ''Obavezno zaustavljanje''. To su prekršaji radi kojih u prometnim nesrećama stradavaju vozači, putnici i pješaci. Vrlo često stradavaju vozači, putnici i pješaci koji poštuju prometne propise, ali na kraju postanu žrtve onih vozača koji apsolutno ne mare za sigurnost drugih sudionika u prometu.

Prošle godine na našim cestama u prometnim nesrećama, koje su prouzrokovali mladi vozači, poginulo je devet osoba. Ove godine situacija s mladim vozačima je puno bolja i u prometnim nesrećama, koje su oni prouzrokovali, poginule su tri osobe.

Do 20.9.2016. godine, na  cestama  na području Policijske uprave istarske, poginulo je šest pješaka, a prošle godine tijekom cijele godine poginula su tri pješaka. Pješaci spadaju u ugroženu skupinu sudionika u prometu i da bi se povećala sigurnost pješaka, vozači trebaju biti oprezniji, odnosno moraju poštivati ograničenja brzina, a posebno biti oprezni u blizini pješačkih prijelaza i na cesti po kojoj se kreću pješaci, kako bi na vrijeme mogli zaustaviti vozilo i propustiti pješaka. I pješaci se trebaju više paziti, trebaju biti oprezni prilikom prelaska preko ceste i cestu prelaziti tek kad budu sigurni da je vozilo na sigurnoj udaljenosti od njih da oni mogu prijeći cestu  ili kad su sigurni da se vozilo zaustavilo radi njihova prelaska preko ceste.

I za prvi ''Europski dan bez poginulih u prometu'' (projekt EDWARD), danas će na cesti biti više policijskih službenika, prvenstveno s ciljem preventivnog djelovanja na vozače da poštuju prometne propise. Prema onim vozačima koji ne budu poštivali prometne propise, poduzimat će se represivne mjere.



Stranica