General Mladen Markač posjetio istarske specijalce i PU istarsku

Slika PU_I/vijesti/2013/markač.JPG

Foto: PU istarska, Glas Istre

Jučer je u Puli, u organizaciji Udruge Specijalne jedinice policije BAK Istra, boravio general pukovnik Mladen Markač, koji je dan iskoristio za druženje sa suborcima iz specijalne policije, ali i za posjet Policijskoj upravi istarskoj.

Generala Markača dočekali su članovi predsjedništva Udruge, na čelu s njenim predsjednikom Mladenom Blaškovićem te zapovjednici Skender Hasimi i Slavko Jereb, koji su specijalnu jedinicu vodili u ratnom razdoblju. Nakon prisjećanja na dane provedene na prvim crtama bojišnice, delegacija je posjetila Policijsku upravu istarsku, gdje ih je primio načelnik policijske uprave Dragutin Cestar sa suradnicima. Načelnik Cestar zaželio je srdačnu dobrodošlicu generalu Markaču te mu je zahvalio na njegovom doprinosu u Domovinskom ratu, ali i na njegovoj ustrajanosti tijekom zatočeništva u Den Haagu. U razgovoru s načelnikom Cestarom, general Markač naglasio je važnost uloge policije u Domovinskom ratu, pogotovo postrojbi specijalne policije, kojima je i sam bio na čelu za vrijeme ratnih godina. ''U začecima agresije na Hrvatsku, iako nedovoljno opremljeni i obučeni, hrvatski policajci prvi su stali u obranu domovine te su odigrali bitnu ulogu u stvaranju moderne hrvatske države. Među jedinicama koje su prve osnovane su i istarski Bakovi, a Istra i Policijska uprava istarska mogu biti ponosni na izniman i nesebičan doprinos koji su pripadnici te postrojbe dali na ratom zahvaćenim područjima'' rekao  je Mladen Markač i istaknuo kako su i u onim rijetkim trenutcima, kada nisu bili na ratištu, istarski specijalci obavljali zahtjevne policijske zadaće u očuvanju mira i sigurnosti građana u Istri.

Nakon posjete Policijskoj upravi istarskoj, general Markač prošetao je centrom Pule do Foruma, gdje se susreo s gradonačelnikom Borisom Miletićem, a potom je u Valbandonu uslijedilo druženje sa suborcima i članovima obiteljima poginulih hrvatskih branitelja. U ime svih prijatelja, bivših pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra i drugih branitelja, predsjednik Udruge istarskih specijalaca Mladen Blašković zaželio je dobrodošlicu generalu Markaču te je istaknuo kako su ponosni zbog posjete svog suborca, zapovjednika i prije svega prijatelja. Prisjećajući se okupljanja Specijalne jedinice BAK Istra u srpnju 1991. godine i njenog ratnog puta, Blašković je naglasio kako se malo koja jedinica može pohvaliti tako bogatim ratnim iskustvom, od prve crte bojišnice u "Maslenici", "Medačkom džepu", "Bljesku" i konačnoj bitci "Oluji" pa do razminiravanja zemlje i mirne reintegracije Podunavlja. Istaknuo je kako su istarski Bakovi svoj ratni put prošli visoko profesionalno, časno i pošteno te je zahvalio generalu Markaču na neizmjernoj žrtvi, koju je podnio za sve građane Hrvatske. ''Dokazujući svoju nevinost i pravednost pred Međunarodnim sudom u Den Haagu, skinuli ste sumnju sa svih nas i dokazali ono što smo svi mi znali…da je Domovinski rat bio čist i pravedan'' zaključio je Blašković i pozvao generala na zajedničko druženje sa prijateljima i suborcima.



Stranica