Građani Kaštela educirani o zaštiti imovine

Slika PU_I/vijesti/2014/mjesni odbor kaštel1.JPG

Djelatnici temeljne i kriminalističke policije Policijske postaje Buje su, u sklopu projekta „Zaštitimo svoju imovinu“, 6. ožujka 2014. godine u večernjim satima, u Mjesnom odboru naselja Kaštel održali predavanje o zaštiti od provalnih krađa u kuće i stanove te o prevenciji krađa bicikala

Foto: PU istarska

Djelatnici temeljne i kriminalističke policije Policijske postaje Buje su, u sklopu projekta  „Zaštitimo svoju imovinu“, 6. ožujka 2014. godine u večernjim satima, u Mjesnom odboru naselja Kaštel  održali  predavanje o zaštiti od provalnih krađa u kuće i stanove te o prevenciji krađa bicikala. Na predavanju je, uz predsjednika Mjesnog odbora Kaštela Lina Mianija, prisustvovalo dvadesetak zainteresiranih građana Kaštela i okolice.

Nakon uvodnog predavanja kontakt policajca, nazočnim građanima obratio se pomoćnik načelnika za kriminalističku policiju Mario Pirkl  koji je  građane upoznao s konkretnim načinima izvršenja kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove . Naveo je kako se kaznena djela čine uglavnom u vrijeme kada su ukućani odsutni, u jutarnjim i noćnim satima te kada su vlasnici duže vrijeme odsutni. Mete su najčešće kuće u rubnim dijelovima naselja ili na osami te kuće koje nemaju nikakav vid zaštite. Pomoćnik načelnika upoznao je mještane s oblicima tehničke zaštite, no pritom je naglasio i važnost dobrosusjedskih odnosa. Upozorio je da se uglavnom iz kuća i stanova krade novac i nakit te da stoga nije dobro u kući držati veće količine novca. Što se nakita tiče, građani su upućeni da bi bilo korisno da fotografiraju skupocjene komade nakita, što bi u slučaju krađe pomoglo da se otuđeni nakit lakše pronađe. Kako je među okupljenima bilo i onih koji su nedavno i sami bili žrtve ovakvih kaznenih djela, pomoćnik načelnika je naglasio kako se intenzivno radi na otkrivanju počinitelja i da se nada da će kriminalistička istraživanja biti uspješno okončana. Također je pozvao sve građane da korisne informacije podijele s policijom jer ponekad obavijest o vozilu  ili osobama koje su u neko vrijeme primijećene u blizini izvršenja kaznenog djela može policiji pomoći da brže otkrije i pronađe počinitelja. Naglasio je da međusobno povjerenje građana i policije može uvelike pridonijeti stanju sigurnosti i zaštiti građana i njihove imovine.

Samo predavanje izazvalo je popriličan interes okupljenih mještana, koji su sa zanimanjem poslušali savjete policijskih službenika te su kroz razgovor s njima nastojali saznati kako i sami mogu doprinijeti zaštiti svoje imovine i općenito sigurnosti cijele zajednice. S obzirom na pozitivan odjek ove aktivnost, policijski službenici Policijske postaje Buje će u narednom periodu, u suradnji s Mjesnim odborom Kaštel, organizirati nova preventivna predavanja, u koja će se uključiti i drugi mještani Kaštela i okolice.



Stranica