Građani oprezno: Nemojte davati podatke telefonom

Slika PU_I/vijesti/2016/policijski auti.png

Policija upozorava građane da nikome putem telefona ne daju osvoje osobne podatke ili podatke o brojevima svojih bankovnih računa.

 Foto: Ilustracija

Policija upozorava građane da nikome putem telefona ne daju osvoje osobne podatke ili podatke o brojevima svojih bankovnih računa. Naime, jučer se Policijskoj postaji Buje obratila 74-godišnjakinja koja je prevarena za nekoliko desetaka tisuća kuna. Prijavila je kako ju je 19. srpnja između 15,15 i 15,30 sati nazvala nepoznata žena predstavljajući se kao djelatnik banke te radi provjere određenih nepravilnosti s njenim računom zatražila podatke da li je primila mirovinu, da li posjeduje ušteđevinu te da joj  pročita broj osobne iskaznice. Zatim joj je nepoznata žena rekla da to provjerava je došlo do pogreške kod serijskih brojeva novčanica koje posjeduje te bi ih žurno trebalo zamijeniti. Ništa ne sumnjajući oštećena joj je telefonom dala tražene podatke te kad je stigla na adresu predala joj novac.  U tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska nepoznate žene.

 Kako bi smanjili mogućnost prijevara i sličnih kaznenih djela sve građane upozoravamo da nikome putem telefona ne daju svoje osobne podatke (OIB, matični broj i druge) i bilo koje podatke o bankovnim karticama koje posjeduju te da o ovakvim ili eventualno sličnim pozivima odmah obavijeste banku koja im je izdala karticu. U slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela odmah je potrebno obavijestiti policiju na broj 192!



Stranica