Hrvatski specijalci spremni za sve izazove

Slika PU_I/vijesti/2018/vježba.JPG

Foto: PU istarska

Na pokaznoj vježbi pregovaračkih i taktičkih timova specijalne policije ''Pregovaranjem do rješenja talačkih situacija'', održanoj danas u Valbandonu u organizaciji Zapovjedništva specijalne policije Ravnateljstva policije, hrvatska policija još jednom je pokazala da je spremna za sve izazove i moguće sigurnosne ugroze.

Prema scenariju vježbe, nakon neuspjelog razbojništva u banci u Puli, trojica naoružanih počinitelja ušla su u turističko naselje. U kretanju prema objektu ranili su jednu osobu, nakon čega se jedan počinitelj odvojio s vozilom i uzeo taoca, a druga dvojica počinitelja zatvorila su se u objekt s četiri taoca. Policijski službenici ubrzo su evakuirali turističko naselje, a na mjesto događaja pristigli su pregovarački i taktički timovi specijalne policije.

Kroz dvije paralelne situacije na različitim lokacijama, uz primjenu jasno razrađenih standardno operativnih procedura postupanja, kroz vježbu je prikazan proces organiziranja i rukovođenja u specifičnim visokorizičnim situacijama s taocima. Osim pregovaračkih i taktičkih timova specijalne policije, u vježbi su sudjelovali i pripadnici interventne i temeljne policije, a cilj vježbe bio je uspostaviti sinkronizirano djelovanja svih snaga na terenu u slučaju eventualne sigurnosne ugroze većih razmjera na bilo kojem području Republike Hrvatske.

Pokaznu vježbu pregovaračkih i taktičkih timova imali su prilike pogledati glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa svojim najbližim suradnicima, načelnicima ustrojstvenih jedinica u Ravnateljstvu policije i načelnicima policijskih uprava te glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić sa svojim suradnicima, županijskim državnim odvjetnicima.

Sudionici vježbe su metodom ''step by step'', odnosno igranjem uloga u realnom vremenu, omogućili uzvanicima vježbe da uživo prate razvoj talačkih situacija i osjete atmosferu stvarnog događaja. Nakon što su se upoznali s tijekom incidentnog događaja, uzvanici su mogli pratiti kako operativni stože donosi ključne odluke, a potom i kako pregovarački stožer komunicira s počiniteljem. Uputili su se prema jednoj lokaciji talačke situacije, na kojoj su uživo promatrali kako taktički timovi zauzimaju uporište te kako, nakon što su pregovarački timovi uspjeli nagovoriti dvojicu počinitelja na predaju, oslobađaju taoce. Uslijedilo je postupanje taktičkih timova prema preostalom jednom počinitelju i taocu, odnosno ulazak taktičkih timova u ''talačku zonu'', neutralizacija počinitelja nakon što je uputio prijetnje vatrenim oružjem te spašavanje taoca.  

Vježba je provedena u sklopu osmog po redu Međunarodnog tečaja za policijske pregovarače na temu ''Uloga pregovaračkog tima u visokorizičnim kriznim situacijama'', koji se od 27. svibnja do 1. lipnja održava u Valbandonu.Uz predstavnike hrvatske policije, na tečaju sudjeluju i predstavnici stranih policija iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Srbije, BIH, Crne Gore, Makedonije te predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Ovakav vid interaktivne edukacije neophodan je zbog što bolje i kvalitetnije pripremljenosti policijskih pregovarača kao drugih dionika u slučajevima sigurnosnih ugroza, kako na globalnoj razini, tako i na području Republike Hrvatske. Posebice, uzmemo li u obzir da je Republika Hrvatska prepoznato turističko odredište, svaki oblik ovakve pripreme i uvježbanosti te preventivnog djelovanja policijskih službenika od velike je važnosti. Ova vježba pokazala je još jednom da su specijalna policija i njeni pregovarački i taktički timovi spremni na rješavanje svih talačkih situacija te da je zahvaljujući svim rodovima policije,  Republika Hrvatska sigurna turistička zemlja.

Pregovarački timovi u Republici Hrvatskoj ustrojeni su od 2004. godine u Specijalnoj policiji MUP-a RH, a nalaze se u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Sudjeluju u svim kriznim situacijama i kroz svoje djelovanje do sada suočeni su sa svim oblicima sigurnosnih ugroza, kao što su: talačke situacije, pokušaji samoubojstava, zabarikadirane osobe, otmice, prijetnje opće opasnim radnjama i slično.

Do sada uz obavljanje redovnih zadaća iz djelokruga rada Specijalne policije, policijski pregovarači uspješno su riješili pregovorima preko 140 intervencija u kojima su neposredno spašeni ljudski životi.



Stranica