Izazvala nesreću kod Arene pod utjecajem 2.45 promila

Slika /2018/alkohol, formula za nesreću.jpg

Oštetila prometne znakove pa zadržana u policiji

Foto: Ilustracija

Jučer oko 22.50 sati 43-godišnja slovenska državljanka je pod utjecajem alkohola od 2.45 promila upravljala automobilom Škoda, slovenske registracijske oznake, kolnikom ulice Trg Nimfej u Puli.
 
Dolaskom nasuprot Arene, vozačica je skrenula udesno kada je, uslijed bitno smanjenih vozačkih sposobnosti, udarila u dva metalna stupa i ploču koja označava zapreke na cesti. U prometnoj nesreći lake tjelesne ozljede zadobila je 24-godišnja austrijska državljanka, inače putnica u automobilu.
 
Vozačica je smještena u posebne policijske prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv nje se pokreće prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Policijska uprava istarska podsjeća da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja, te vozačima koji su konzumirali alkohol savjetuje: 
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste. 
Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola
 
Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 
Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
 
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:
  • smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati
  • premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati. 


Stranica