Izbjegnimo stradavanje djece u vozilima zbog dehidracije

Slika /2021/stradavanje djece.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je letak, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u kojem se navode savjeti kako izbjeći stradavanje djece u vozilima zbog dehidracije

Foto: MUP

Budući da je nedavno od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u automobilu i da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje, kao i sve one koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je letak u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u kojem se, osim kaznene odgovornosti roditelja i drugih osoba koje brinu o djeci, nalaze i preporuke stručnih osoba.

 
NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!
  • Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.
  • Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina. 

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:
  • Uvježbavanjem ''prisutnosti'' izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.
  • Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)
  • Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo  izašli  iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Kako bi letak bio dostupan što veće broju osoba, Policijska uprava istarska organizirala je njegovo postavljenje u domovima zdravlja, objektima predškolskog odgoja, trgovačkim centrima, ali i na parkiralištima i prostorima organizacija civilnog društva. Nadamo se kako ćemo na ovaj način spriječiti stradavanje djece od dehidracije u vozilima i povećati njihovu sigurnost.

 

Stranica