Izgradnja kulture nenasilja kod pulske mladeži

Slika PU_I/živim život bez nasilja Pula.JPG

Foto: PU istarska 

Kao što je i najavljeno, danas su u Puli u okviru kampanje ''Živim život bez nasilja'' održane preventivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti kod djece i mladih o neprihvatljivosti nasilja.

Kampanja Ministarstva unutarnjih poslova i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP)  provodi se na području Republike Hrvatske od 2010. godine, a cilj joj je senzibilizirati javnost na problem nasilja te potaknuti građane, a pogotovo žrtve, na prijavljivanje slučajeva obiteljskog nasilja. Osim što uključuje brojna javna događanja, kampanja uključuje i niz edukativnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, kojima se nastoji ukazati mladima da nasilje nije prihvatljivo ponašanje te da se sveukupna javnost treba boriti protiv svih oblika nasilja.

S problematikom nasilja u obitelji, nasilja nad  ženama i nasilja među mladima danas su se imali prilike upoznati učenici osmog razreda OŠ ''Centar'', koji su sudjelovali na interaktivnoj radionici u trajanju od 45 minuta. Radionicu su proveli policijski službenik Odjela za prevenciju Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnik Udruge Status M. Oni su putem prezentacije ''Budi muško, mijenjaj pravila'' uputili mlade na važnost izgradnje pozitivnih odnosa s okolinom, a posebno u romantičnim vezama. Osim toga, djeci se skrenula pozornost i na važnost komunikacije u odnosima te na prihvaćanje kulture tolerancije, nenasilja i nediskriminacije jer kao što su upućeni  - nitko ne zaslužuje biti zlostavljan! ''Nasilje u obitelji uništava obitelj; uništava fizičko i psihičko zdravlje i samopouzdanje žrtve te ostavlja višestruke posljedice na djecu koja su žrtve i svjedoci nasilja u obitelji. Nasilje u obitelji utječe na sve članove obitelji, uzrokuje probleme na poslu, u školi. Može uzrokovati teške tjelesne ozljede, čak i smrt žrtve.''

Po završetku radionice, za učenike osmih razreda svih osnovnih škola s područja Pule, u Domu hrvatskih branitelja održana je kazališna predstava u režiji Zijaha Sokolovića ''Nasilje – za nasilje nema opravdanja''. Kroz predstavu, koja je dio THE/ARTO projekta, odnosno projekta edukacije djece kroz umjetnost, posjetitelji su se mogli upoznati s različitim oblicima nasilja, njegovim uzrocima i posljedicama, ali i načinima kako reagirati na nasilje, s osnovnom porukom da bez obzira na sve, ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA.

 

Policijska uprava istarska poziva građane da podrže borbu protiv svih oblika nasilja.

Ukoliko ste žrtva nasilja ili poznajete žrtvu nasilja, pomoć možete potražiti u svakoj policijskoj postaji, pozivom na broj 192 ili slanjem e-mail poruke na adresu istarska@policija.hr ili policija@mup.gov.hr.



Stranica