Izradite osobnu iskaznicu gdje i kako vam odgovara

Slika /2023/vazna-obavijest-web.jpg

Pogledajte konkretne lokacije za izradu osobnih iskaznica za Policijsku upravu istarsku

Foto. Ilustracija

NADOPUNA INFORMACIJE:

U Policijskoj upravi istarskoj zahtjevi za izdavanje osobne iskaznice mogu se podnijeti  u Puli na adresi Trg republike 1 od 7,30 do 14,00 sati, utorkom od 11,30 do 18,30 sati, zahtjevi se mogu podnijeti u redovnom, ubrzanom i žurnom postupku),

Ujedno se u PU istarskoj zahtjevi za izdavanje osobne iskaznice  u redovnom, ubrzanom ili žurnom postupku, mogu podnijeti u sljedećim policijskim postajama na području Istarske županije. 
 
 
  • PP Labin (u vremenu od 7,30 do 14 sati, utorkom od 11,30 do 18,30)
  • PP Pazin s ispostavom Buzet (u vremenu od 7,30 do 14 sati, utorkom od 11,30 do 18,30 sati) U Pazinu se zahtjevi za izdavanje osobne iskaznice mogu podnijeti na adresi Muntriljska 1, a u Buzetu na adresi Istarske brigade 13.
  • PP Poreč-Parenzo (u vremenu od 7,30 do 14 sati, utorkom od 11,30 do 18,30)
  • PP Rovinj-Rovigno (u vremenu od 7,30 do 14 sati, utorkom od 11,30 do 18,30)
  • PP Umag-Umago s ispostavom Buje-Buie (u vremenu od 7,30 do 14 sati, utorkom od 11,30 do 18,30). U Umagu se zahtjevi za izdavanje osobne iskaznice mogu podnijeti na adresi Jadranska 11, a u Bujama na adresi Nikole Tesle 6
  • URED NOVIGRAD (utorak od 14 do 16 sati i četvrtak od 9 do 11 sati)
 

Izrađene osobne iskaznice građani preuzimaju na adresi podnošenja zahtjeva, osim ako je zahtjev podnesen u žurnom postupku kada se izrađena isprava preuzima na adresi Trg Republike , 52100 Pula. 

__________________________________________________________________________________

Nakon proglašenja prestanka epidemije bolesti COVID-19 i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih osobnih iskaznica kojima je rok važenja istekao za vrijeme trajanja epidemije, još uvijek veći broj građana svakodnevno podnosi zahtjeve za zamjenu isteklih osobnih iskaznica.

Također, tijekom sezone godišnjih odmora, veliki broj građana koji žive i rade u inozemstvu prilikom dolaska na godišnji odmor nastoje ishoditi nove isprave i obaviti neke od upravnih poslova, što još dodatno stvara gužve na šalterima upravnih poslova u policijskim upravama i postajama.

Iz tog razloga, Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava građane kako od 24. srpnja 2023. godine, mogu podnositi zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta.

Na taj način će se građanima olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama, jer će građani s prebivalištem na području većih policijskih uprava moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama.

Tako će, primjerice, građanin koji ima prebivalište na području Grada Zagreba moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u Policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina ili Policijskoj postaji Ivanić Grad.

Jednako tako, građanin s prebivalištem na području jedne policijske uprave moći će podnijeti zahtjev u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi ili postaji. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje.

Navedeno ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajat će do 31. kolovoza 2024. godine, o čemu će građani pravovremeno biti obaviješteni putem web stranice Ministarstva unutarnjih poslova.

Stranica