Kontrola alkoholiziranosti vozača i kontrola vozača na opojne droge na području Pazina

Slika /2018/alkohol, formula za nesreću.jpg

Pazinska će policija u noći sa 28. na 29. listopada provesti prometnu akciju

Foto: Ilustracija

Policijska postaja Pazin s ispostavom Buzet nastavlja s aktivnostima kojima je cilj podići prometnu kulturu i osvijestiti vozače na opasnosti u prometu pa će tako u noći sa  subote na nedjelju od 21.00 do 2.00 sati, policijski službenici na području Pazina i okolice provesti kontrolu alkoholiziranosti vozača te kontrolu vozača na opojne droge.

Osim navedenih prekršaja, policijski službenici sankcionirat će i ostale prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, osobito nepropisnu uporabu mobitela za vrijeme vožnje, ne korištenje sigurnosnog pojasa, kretanje nepropisnom brzinom i nepropisno pretjecanje.
Tijekom mjeseca rujna 2023. godine, na području Policijske postaje Pazin s ispostavom Buzet, u prometnim nesrećama dvije su osobe smrtno stradale, dvije su osobe zadobile teške tjelesne ozljede, dok je pet osoba lakše ozlijeđeno.

Ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. 

Pripazite i na posljedice ‘alkoholne’ večeri, jer mamurluk je podjednako opasan za vozača kao i alkohol. Znanstvenici su dokazali da svi simptomi mamurluka, glavobolja, mučnina, izraženi podražaji negativno utječu na vožnju. Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Stoga usvojite ove korisne savjete, kako bi nadolazeće blagdane uistinu proveli u miru i bez neželjenih posljedica koje sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u prometu.
 

Najave