Kontrola vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava

Slika /2023/biciklisti.pažnja.png

S ciljem smanjenja prometnih nesreća i stradavanja najranjivijih skupina u prometu, istarska policija će sutra provesti akciju nadzora vozača biciklista i vozača pomoćnih pješačkih sredstava

Foto: Ilustracija

Policijska postaja Rovinj-Rovigno nastavlja s provođenjem akcija u cilju zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu pa će tako u srijedu 9. kolovoza od 9 do 13 sati provesti prometnu akciju „Kontrola vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

U prvih sedam mjeseci 2023. godine evidentirano je devet prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla, što je manje za 10% nego u istom razdoblju prošle godine. U navedenom periodu zabilježena je jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, dvije teško, a sedam lakše ozlijeđeno. Rovinjska policija zabilježila je i dvije prometne nesreće u kojima je jedna osoba teško, a jedna lakše ozlijeđena prilikom upravljanja osobnim prijevoznim sredstvom.
 
U prvih sedam mjeseci 2023. godine utvrđeno je 25 prekršaja vozača bicikla, što je 7,4 % više u odnosu na isti period prošle godine. Evidentirano je 108 prekršaja vozača osobnih prijevoznih sredstava (94 prekršaja nenošenja zaštitne kacige, šest prekršaja ne nošenja reflektirajućeg prsluka ili druge reflektirajuće materija za vrijeme upravljanja noću, jedan prekršaj alkohola, jedan prekršaj korištenja slušalica na ili u oba uha čime se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom i šest ostala prekršaja). 

Kako bi se povećala sigurnost vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava, Policijska postaja Rovinj-Rovigno apelira na vozače da:
  • za vrijeme vožnje osobnim prijevoznim sredstvom na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu koja je uredno pričvršćena 
  • vozači bicikla i osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu, dužni su biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom za vrijeme upravljanja noću ili smanjenje vidljivosti 
  • osobnim prijevoznim sredstvom smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina  
  • biciklisti i vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja. Iznimno ako biciklistička staza ili biciklistička traka ne postoji, vozači osobnih prijevoznih sredstava mogu se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. 
  • kada ne postoji mogućnost kretanja osobnih prijevoznih sredstava (navedene površine nisu izgrađene, označene ili se ne mogu koristiti i sl.) osobna prijevozna sredstva mogu se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom, krećući se što bliže desnom rubu kolnika.
  • Vozač bicikle i osobnog prijevoznog sredstva koji se kreće biciklističkom stazom dužan je prije stupanja na kolnik ceste koju namjerava prijeći, kada biciklistička staza preko kolnika nije označena, zaustaviti osobno prijevozno sredstvo i gurati ga kao pješak preko obilježenog pješačkog prijelaza ili kolnika ceste. 
  • vozač odnosno vlasnik vozila ne smije ostaviti osobno prijevozno sredstvo bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, osim na za to posebno uređenim i označenim mjestima. 
  • Ako se dva ili više vozača bicikla ili osobnih prijevoznih sredstva kreću u skupini dužni su se kretati jedan iza drugoga


Najave