Krađa i provala iz stanova u Puli

Slika /2018/provala.jpg

Kako bi se smanjila mogućnost provala i krađa iz stanova, policija savjetuje građane kako jednostavnim mjerama samozaštite mogu povećati sigurnost svog doma

Foto: Ilustracija

Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je u noći s 10. na 11. listopada u Splitskoj ulici u Puli iz otključanog stana u Puli otuđio novac i nakit, čime je je  oštetio 56-godišnjaka za više tisuća kuna. Također, traga se za nepoznatim počiniteljem, koji je iste noći u istoj ulici provalio u stan, iz kojeg je otuđio razne kozmetičke proizvode, čime je oštetio 61-godišnjakinju i 63-godišnjaka za više tisuća kuna.

Provale u domove najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Slijedom dosadašnjih iskustava u cilju prevencije ovih kaznenih djela građane upozoravamo na slijedeće:
  • najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća, kao što su ljestve, sanduci itd.
  • nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera, poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela
  • tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno ''na dohvat ruke'' poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično, a krade se i hrana, alkoholna pića, komadi odjeće itd.
 
Razvijanjem samozaštitne kulture navedena kaznena djela mogu smanjiti pa i spriječiti te stoga savjetujemo građane:
  • Potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti ''DOBAR SUSJED - SIGURAN STAN'', svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti.
  • Sigurnost kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima, ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.
  • Obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom: "Trebate li pomoć ?" i slično. Kad vam se takve osobe obrate, na budite lakomisleni, već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i slično.
  • Popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele itd.), zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu, ugradite kućni sef. Ukoliko putujete izvan mjesta stanovanja, vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja.
  • U slučaju da dođe do provale ili krađe, po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno kako ne bi uništavali tragove te odmah nazovite policiju na broj 192.


Stranica