Ložio vatru bez dozvole

Slika PU_I///Vatrogasci - Buzet 238.jpg

Jučer je na području Oprtlja izbio požar, u kojem srećom nitko nije ozlijeđen, ali je izgorjela trava i nisko raslinje.

Foto: Ilustracija

Jučer je na području Oprtlja izbio požar, u kojem srećom nitko nije ozlijeđen, ali je izgorjela trava i nisko raslinje.

Provedenim izvidima, policijski službenici su utvrdili da je oko 15.30 sati, 76-godišnjak iz Oprtlja, bez prethodno ishodovanog odobrenja, zapalio vatru u dvorištu, koja se zbog vjetra, ubrzo proširila na travnato područje oko kuće. Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Umag su ugasili požar oko 16.30 sati.

U požaru je izgorjelo oko pola hektara trave i niskog raslinja, a radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, policijski službenici će podnijeti obavijest nadležnom inspektoratu unutarnjih poslova.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe.  Kako bi se spriječilo da se prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru,  plamen proširi na druge objekte ili površine, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti:

  • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata;
  • loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra;
  • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe:
  • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
  • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
  • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
  • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti;
  • u slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193.


Stranica