"Manje oružja, manje tragedija" u Umagu

Slika PU_I/vijesti/Novi direktorij/Izbacite uljeza.jpg

Foto: Ilustracija  

Jučer, 29. siječnja 2014. godine u vremenu od 9 do 13 sati u atriju Pučkog otvorenog učilišta u Umagu, djelatnici Odjela prevencije PU istarske u suradnji sa policijskim službenicima Policijske postaje Umag i policijskim službenicima Protueksplozijskog odjela PU istarske, te policijskim službenicima Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije, održali su zajedničku aktivnost u sklopu promocije nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.  

Podsjećamo riječ je o kampanji, koju pod novim sloganom „Izbacimo uljeza“, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, a u sklopu koje građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole.

Dijeleći promotivne materije kampanje pod nazivom ''Izbacite uljeza'', na temelju koje je osmišljen i istoimeni strip koji kroz dogodovštine glavnih likova brata i sestre, Mirkeca i Mirnice Znatiželjković (jabuka i kruška), gospođice Sigurnice (banana) i gospodina Povjerenka (grožđe) podučava o pravilima ponašanja pri susretu s oružjem i nepoznatim stvarima, policijski službenici Odjela prevencije upoznavali su posjetitelje s ciljevima kampanje.

Građani su imali prilike razgledati izložbu starog oružja čiji je kolekcionar policijski službenik Policijske postaje Umag Nikola Cindrić. On je zainteresiranima dao pregršt informacija o revolverima i pištoljima  iz svoje kolekcije.

Umirovljeni policijski službenik Igor Dasović, ujedno predstavnik IPA-e Istra izložio je znakovlje  policija svijeta, što je izazvalo veliki interes posjetitelja.

U nastavku policijski službenici Protueksplozijskog odjela PU istarske održali su prezentaciju opreme koju koriste prilikom svojih postupanja. Najveći interes izazvao je policijski robot Teodor koji je namijenjen postupanju prema sumnjivim predmetima, a čiji su rad predstavili policijski službenici Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije.

Cilj aktivnosti bio je ponovno skrenuti pozornost građana na opasnosti ilegalnog držanja oružja i eksplozivnih tvari, animiranje na dragovoljnu predaju te edukacija u slučaju pronalaska oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih tvari.  Rezultati kampanje ogledaju se u količini predanog oružja i eksplozivnih tvari u protekle  4 godine. Naime na području PU istarske u razdoblju od 2010. do 2013. godine građani su dragovoljno predali  53,95 kg eksploziva, 215 komada vatrenog oružja zabranjene kategorije „A“,  13 komada vatrenog oružja dozvoljene kategorije „B“ i  4521 komada streljiva raznog kalibra.

I jučerašnja aktivnost potaknula je jednog građanina da policijskom službeniku preda poluautomatsku pušku CZ M59/66,  30 komada streljiva kalibra 7,62 X 39mm te tri spremnika za automatsku pušku CZ M70 koje je ilegalno posjedovao.

Policijska uprava istarska i dalje apelira na građane da predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a pogotovo oružje koje je zakonom zabranjeno: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično. Podsjećamo da se protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici u civilu sa vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti



Stranica