Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Slika PU_I/vijesti/2014/međ. dan droge2 - kopija.JPG

Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska već tradicionalno, u suradnji sa  Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Vijećem za komunalnu prevenciju Grada Pule i drugim partnerima obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (26. lipnja).

Obilježavanjem ovog datuma nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Tim je povodom danas u zgradi policijske uprave održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, ujedno i zamjenica gradonačelnika, Elena Puh Belci, v.d. voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović te ispred Policijske uprave istarske,  voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković i policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa Eduard Samac.

''Prošle je godine na području Istarske županije evidentirano 1123 zapljena opojnih droga, u odnosu na 2012. godinu, kada je evidentirano 815 zapljena. Droga je oduzeta od 1028 osoba, 320 hrvatskih državljana i 708 stranih državljana, a u većini slučajeva radilo se o marihuani i sintetičkim drogama. Velik broj sintetičkih droga, koji je zaplijenjen od stranih državljana, svakako je povezan s javnim okupljanjima, odnosno glazbenim manifestacijama koje su se odvijale tijekom prošle godine'' istaknuo je voditelj Orešković. Kao posljedica izmjene zakonske regulative, po kojoj se posjedovanje opojnih droga za vlastitu uporabu tretira kao prekršaj, a ne kao kazneno djelo, prošle je godine zabilježen pad kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga te porast broja prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga pa je tako evidentirano 256 kaznenih djela i 931 prekršaj. 

Što se tiče statističkih podataka za ovu godinu, u prvih pet mjeseci, na području Policijske uprave istarske, evidentirano je 79 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 119 kaznenih djela, što predstavlja smanjenje od 33.6 posto.  Kada je riječ o prekršajima, u prvih pet mjeseci evidentirana su 132 prekršaja, za razliku od istog razdoblja prošle godine, kada su zabilježena 193 prekršaja, što predstavlja smanjenje od 31.6 posto. Što se tiče zapljena droge, u prvih pet mjeseci evidentirano je 208 zapljena opojnih droga, koje su oduzete od 196 osoba (140 hrvatskih državljana i 56 stranih državljana). U ostvarenim zapljenama opojnih droga, oduzeto je najviše marihuane, i to oko 915 grama, kao i oko 104 grama različitih sintetičkih droga (ecstasy, MDMA, speed, ketamin). ''Suzbijanje zlouporabe opojnih droga i dalje će biti jedan od prioriteta Policijske uprave istarske'' naglasio je voditelj Orešković i napomenuo kako ni ove, kao ni prošle godine, nisu zabilježeni smrtni slučajevi kao posljedica konzumiranja opojnih droga.

Osim kroz rad kriminalističke i temeljne policije, problematika suzbijanja zlouporabe opojnih droga zahvaća se i kroz rad granične i prometne policija. Prošle je godine, od ukupnog broja zapljena, njih 353 ostvareno na graničnim prijelazima, dok je u prvih pet mjeseci ove godine, na graničnim prijelazima ostvareno 29 zapljena droge.  Kada je riječ o prometnoj policiji, policijski službenici su prošle godine, prilikom kontrole prometa, utvrdili 107 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem opojnih droga, dok je ove godine taj broj nešto manji tako da je u prvih pet mjeseci utvrđeno 35 prekršaja. ''Kako droga štetno utječe na percepciju vozača i umanjuje njihove sposobnosti govori i činjenica da je prošle godine evidentirano 19 prometnih nesreća vozača pod utjecajem opojnih droga, od čega tri nesreće s poginulim osobama, 13 s ozlijeđenim osobama i tri nesreća s materijalnom štetom, dok je u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama'' rekao je policijski službenik Eduard Samac.

Helena Mitrović, v.d. voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja istaknula je kako je, kada je riječ o ovisnosti o heroinu, situacija u Istri stabilna već niz godina. ''Ove godine bilježimo 118 novoregistriranih ovisnika, od koji devet ovisnika o heroinu. Radi se o opadajućem trendu, dakle evidentiramo sve manje novoregistriranih ovisnika, dok stariji ovisnici i dalje ostaju u tretmanu liječenja'' naglasila je Mitrović i napomenula kako je Služba za  prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja ove godine pokrenula različite preventivne aktivnosti, između ostalog i aktivnosti usmjerene prema suzbijanju ranog pijenja alkohola kod mladih.

Zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci predstavila je okupljenima rad Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule te je istaknula kako se preventivne aktivnosti provode cijelu godinu. ''Jedna od takvih aktivnosti je i prevencija zlouporabe droga, u sklopu koje je, tijekom travnja, u deset osnovnih škola na području Pule, odigrana tematska predstava, kojoj je cilj informirati mlade ljude o prevenciji i posljedicama uzimanja droga'' napomenula je Belci i naglasila kako će Grad Pula i dalje, zajedno sa svojim partnerima, provoditi aktivnosti usmjerene na prevenciju kriminaliteta i drugih protupravnih oblika ponašanja.  

Osim što provodi represivne mjere, policija provodi i različite preventivne aktivnosti, kojima nastoji upozoriti na štetnost droga. Tako je i danas, kako bi se podigla svijest građana, prvenstveno mladih, o problemu ovisnosti o drogama, Policijska uprava istarska, zajedno sa svojim partnerima (Služba prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule, Crveni križ Pula, Udruga Institut, Udruga UZPIRO CRO, Klub liječenih alkoholičara Pule i Sigurna kuća Istre), na Trgu Portarata u Puli, postavila prigodni info-punkt, na kojem su građani, kroz osobni kontakt s predstavnicima suorganizatora i kroz promotivne materijale, mogli dobiti informacije o prevenciji i suzbijanju zlouporabe droga u Istarskoj županiji. Građani su imali prilike sudjelovati i u raznim radionicama, a program je obogatio i glazbeno-scenski nastup Udruge Čarobna frula.



Stranica