Međunarodni dan nenasilja

Slika PU_I///naselje_medu_mladima.jpg

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja, danas je u Gimnaziji Pula održano predavanje ''Nasilje nije moj izbor''.

Foto: Ilustracija

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja, danas je u Gimnaziji Pula održano predavanje ''Nasilje nije moj izbor''.

Naime, Međunarodni dan nenasilja proglašen je 2007. godine odlukom Ujedinjenih naroda na dan rođendana Mahatme Ghandija, a u Hrvatskoj se obilježava posljednje četiri godine. Kako bi se dan nenasilja prigodno obilježio i Puli, policijska službenica Odsjeka maloljetničke delinkvencije Policijske uprave istarske održala je u pulskoj gimnaziji skupini od tridesetak učenika svih razreda predavanje o međuvršnjačkom nasilju.    

Kroz zanimljivo edukativno predavanje, policijska službenica upoznala je učenike s činjenicom da postoji više vrsta nasilja: nasilje prema drugima, nasilje prema sebi i nasilje prema imovini.  Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do šamaranje, udaranja, naguravanja, oduzimanja stvari ili novca te drugih oblika fizičkih sukoba. Također je bilo riječi i o nasilju putem interneta te je istaknuto da su pravila ponašanja na internetu slična pravilima ponašanja u stvarnom životu pa tako ismijavanje, vrijeđanje ili maltretiranje drugih nije dopušteno. Mladima je skrenuta pozornost da poštuju druge i budu tolerantni prema drugačijem mišljenju, stavu ili stilu života te da se drže pravila da drugima ne čine ono što i njima ne bi bilo ugodno. ''Uvijek se zapitajte prije nego što nešto učinite drugoj osobi da li to može tu osobu uvrijediti ili joj na drugi način naštetiti'' rekla je učenicima policijska službenica Odsjeka maloljetničke delinkvencije.

Uz poruku ''Budi tinejdžer sa stavom'', nenasilan, tolerantan, koji poštujte sebe i druge te se zna na adekvatan način zauzeti za sebe, a istodobno poštivati druge, završilo je ovo interesantno predavanje, nakon čega je uslijedila zanimljiva rasprava o problematici međuvršnjačkog nasilja.

Nasilje nije moj izbor



Stranica